Dia linecké cukroví

12. 9. 2025

Milujete linecká kolečka, ale chcete se vyhnout cukru? 

Máme pro vás linecké těsto, které, i když neobsahuje žádný cukr, chutná skvěle!

Ingredience

  • ½ šálku másla
  • 2 šálky mouky
  • 1 šálek granulovaného umělého sladidla
  • ⅓ šálku zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 šálek mletých mandlí
  • ½ šálku malin (čerstvých nebo mražených)

Postup

Těsto:

  • Ve velké míse smíchejte máslo a sladidlo, a to pomocí mixéru. 
  • V průběhu míchání postupně přidávejte vejce a vanilku. 
  • Prosejte mouku a přidejte ji ke směsi. Přidejte také prášek do pečiva a sodu. Dále míchejte ručně. 
  • Přidejte zakysanou smetanu a mandle. 
  • Připravené těsto rozdělte na polovinu (do dvou misek) a nechte 2 hodiny odpočívat v lednici.
  • Dejte předehřát troubu na 180 °C. 
  • Mezi tím, co se trouba předehřívá, vyválejte těsto na pomoučeném vále. Těsto by mělo být vyváleno na vrstvu o výšce asi 3 mm. 
  • Pomocí formiček z těsta vykrojte tvary bez středového výřezu. 
  • To samé zopakujte s druhou polovinou těsta, ale vykrojte z něj tvary s vyřezaným středem. 
  • Připravené cukroví dejte na plech (nebo na dva), vyložený pečícím papírem, a to asi 3 cm od sebe.
  • Plechy vložte do trouby a pečte 6-8 minut. 
  • Jakmile je dia linecké cukroví hotovo, nechte jej vychladit. 

Náplň:

  • Cukroví chladne a vy máte chvíli času, připravit si náplň z malin. 
  • Máte-li maliny mražené, vytáhněte je z mrazáku ještě před přípravou těsta, aby stihly rozmrznout.
  • Maliny rozmixujte v mixéru dohladka a přidejte do nich trošku sladidla. Množství je čistě na vás, podle toho, jak moc sladké cukroví máte rádi. 
  • Takto připravenou směsí potírejte linecká kolečka a slepujte je k sobě. 
  • Teď už jen stačí, abyste si na skvělém dia cukroví pochutnali.
  • V rámci přípravy náplně můžete použít také dia želírovací cukr, například od značky Labeta, díky kterému vytvoříte směs, připomínající klasický džem.

Dia linecké cukroví s výřezem stromečku, plněné džemem.
zdroj: bostonchefs.com

Výhodou sušenek je, že je můžete podávat nejen jako dia cukroví v době Vánoc, ale také celoročně ke kávě či čaji.[

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (77 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *