E-shop vánoční osvětlení

Domácí bavorské preclíky

12. 9. 2025

Krásné – tmavé louhované pečivo je pro svou neodolatelnou chuť proslulé po celém světě! Nyní si jej můžete připravit i doma. Bavorské preclíky jsou skvělé pro každého – návštěvu, jen tak k polévce, nebo jako silvestrovská pochoutka.

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 1 balíček droždí
  • 50 g másla
  • 1 PL soli
  • 1 l vody
  • 3 PL jedlé sody
  • na posypání hrubozrnná sůl, kmín, mák, semínka

Postup práce:

  • Celé droždí rozdrobte do vlažného mléka.
  • Přidejte špetku cukru a nechte utvořit kvásek. 
  • Máslo nadrobte do mouky a osolte.
  • Zpracujte směs – vznikne drobenka.
  • Přidejte vzešlý kvásek a mléko.
  • Vypracujte krásné, vláčné těsto. 
  • Nechte zakryté kynout 15 minut.
  • Těsto rozdělte na asi 10 dílků.
  • Každý díl vyválejte do ruličky, ze které následně vytvarujte preclík.
  • Preclíky nechte na plechu kynout před pečením aspoň dalších 20 minut. (Nechte jim na plechu dostatek prostoru).
  • Do hrnce vložte jedlou sodu a přiveďte k varu.
  • Troubu si předehřejte na 180°C.
  • Zhruba půl minuty louhujte preclíky v horké vodě se sodou a ihned dávejte zpět na plech vyložený pečícím papírem.
  • Preclíky pečte 20 – 25 minut, dokud nebudou mít krásnou barvu.
Louhované bavorské preclíky v košíku.
zdroj: pixabay.com

Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné! Pojďte s námi připravit slastné mocca cukroví, které budete mít potíž do Vánoc udržet ve spíži nedotčené.

Autor článku Sára Šedivá

Mým hlavním mottem jsou pohodové Vánoce bez stresu. Stále hledám nové možnosti, jak obdarovat své blízké, udělat jim skutečnou radost, přitom se nezbláznit na nákupech. Je totiž velice důležité, umět nasát správnou adventní atmosféru a neprožít ji celou jen ve shonu. Pokud někoho inspiruji, nebo mu podám pomocnou ruku, díky které získá krapet více času pro sebe, je to pro mne velkým zadostiučiněním.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (38 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *