Domácí vaječný koňak s kardamonem
12. 9. 2025
Pro vaječňák je typickým kořením především skořice nebo muškátový oříšek, chybu ale neuděláte ani s kardamomem.
Ingredience:
- 12 žloutků
- 4 šálky plnotučného mléka
- 4 šálky smetany ke šlehání
- 2 šálky brandy
- 1 a 1/2 šálku cukru krupice
- 2 vanilkové lusky
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
Postup:
- V hrnci na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu mléko, vyškrábané vanilkové lusky a kardamom.
- Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Následně do vaječné pěny pomalu přilévejte horké mléko a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Následně vzniklou směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni 2-3 minuty, dokud mírně nezhoustne.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí vmíchejte smetanu a brandy.
- Uchovávejte v ledničce.
Před podáváním posypejte vaječný koňak dalším kardamomem a přidejte skořicovou tyčinku.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě