Francouzské tartaletky s karamelizovanou cibulkou
12. 9. 2025
Francouzské koláčky tartaletky jsou známé jako sladké dezerty, ale i jako slané delikátní koláčky. Dělají se jako velké kulaté koláče, ale i v podobě těchto jednohubek. Jsou výborné jak teplé, tak za studena podávané, a také patří mezi úžasné předkrmy na Vánoce.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 a ⅓ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 3-6 lžic ledové vody
Na náplň:
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 středních červených cibulí (nakrájených na plátky)
- 1 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
- 170 g sýru typu feta
- 60 g krémového sýru
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
Postup:
- Prosejte si mouku a přidejte do robota spolu s cukrem a solí a trochu krátce promíchejte.
- Přidejte polovinu másla, krátce promíchejte. Pak přidejte zbytek másla a zase krátce promíchejte.
- Hrudky z másla mohou zůstat, ale neměly by být větší než velká čočka.
- Teď už po dvou lžících přidávejte ledovou vodu. Dávejte pozor na konzistenci, těsto by nemělo být lepivé.
- Takto připravené těsto uplácejte do bochánku, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinku do chladničky.
- Po vychlazení nechte těsto alespoň 10 minut při pokojové teplotě a můžete se pustit do válení.
- Najděte si formičku, která bude asi jednou tak větší, než je průměr formičky na muffiny (například menší misku nebo širší hrnek).
- Z vyváleného těsta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
- Hotová kolečka ukládejte do důlků na muffiny, hezky je rozprostřete, okraje těsta by měly mírně vykukovat.
- Těsto pak na dně propíchejte vidličkou a dejte i s pekáčkem do lednice, než si připravíte náplň.
- Na trošce oleje si orestujte cibulku, míchejte jen občasně, trvá to 2-3 minuty.
- Poté cibulku přikryjte pokličkou a nechte ještě 8-10 minut dusit na mírném ohni.
- Přidejte cukr, balzamikový ocet, med, trochu soli a pepře a vařte ještě 10 minut, dokud cibulka nezkaramelizuje (občas promíchejte).
- Připravte si sýrovou nádivku. Oba sýry, vejce, petrželku vyšlehejte do hladké konzistence.
- Na dno každého těsta dejte lžíci cibule, na to rozdělte sýrovou směs.
- Pečte na 175°C asi 20 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup