E-shop vánoční osvětlení

Hrníčkový recept na voňavé skořicové perníčky

12. 9. 2025

Lahodná kombinace velice dobrých surovin. Pokud milujete skořicové vánoční cukroví, doporučujeme vyzkoušet. Skořice je velice zdravá. Působí pozitivně na správné fungování srdce a cév. Navíc má antibakteriální účinky. O další přísadě, zázvoru, ani nemluvě. Ten je také velice zdravý a navíc hezky zahřeje. 

Ingredience na těsto:

  • 2 a ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička zázvoru
  • ¾ hrnku másla pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Ve velké míse si smíchejte všechny sypké ingredience kromě cukru.
  • Pomocí šlehače si vyšlehejte máslo a cukr do hladkého krému.
  • Přidejte vejce jedno po druhém a nakonec přidejte vanilku.
  • Hotovou máslovou směs přidejte k sypké směsi a smíchejte.
  • Těsto si rozdělte na 3 části.
  • Jedno po druhém vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru. Nechceme totiž, aby bylo těsto příliš moučné.
  • Vyválejte na plát asi 5 mm silný. A srolujte do ruličky.
  • Stejně postupujte i s ostatními těsty.
  • Dejte alespoň na 2 hodiny zchladit do lednice.
  • Motivy si vykrojte libovolnými vykrajovátky.
  • Hotové je skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Dejte péct na 180 °C asi na 9 minut (až okraje začnou chytat bronz).

Můžete si vybrat, jestli chcete perníčky ozdobit jen po okrajích nebo je ozdobit celé.

Ingredience na polevu na okraje perníčků:

  • 1 lžička moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • špetka skořice

Postup:

  • Všechny ingredience smíchejte do hustší směsi, tu pak dejte do zdobičky a pusťte se do zdobení okrajů cukroví. Nechte zaschnout (trvá to asi hodinu) a je hotovo.

Ingredience na polevu na celé perníčky:

  • 2 hrnky cukru moučky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku mléka
  • ¼ lžičky skořice

Postup:

  • Smíchejte všechny ingredience do hustší směsi a dejte do zdobičky. Ozdobte si celý povrch perníčku dle libosti.
  • Polevu nechte zaschnout alespoň 24 hodin. Opatrně si perníčky přikryjte, aby neoschly.
perníčky ze skořice ve tvaru hvězdiček
Zdroj: pixabay.com

Nejste příznivci čokolády? Nevadí. Klidně je jen pocukrujte moučkovým cukrem.

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (33 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *