Hrnkové perníčky

12. 9. 2025

Tento vánoční recept je ideální pro ty, kteří mají naspěch a rádi pečou pomocí hrníčkové míry.

Ingredience

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného tuku nebo oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Tuk a med rozehřejte – pokud použijete olej, nerozehřívejte ho.
  • Do směsi tuku a medu přimíchejte cukr a vejce.
  • Dále přisypte mouku s práškem do pečiva a přidejte perníkové koření.
  • Vypracujte tužší těsto – nesmí se lepit.
  • Nechte ho alespoň 6 hodin odpočinout v lednici.
  • Vyválejte silný plát o velikosti 4 mm a vykrajujte tvary.
  • Než vložíte cukroví do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem.
  • Pečte asi 5–6 minut a před zdobením nechte vychladnout.

zdobené hrnkové perníčky ve tvaru vloček na plechu
zdroj: countryliving.com

Nevíte, jaký tvar cukroví zvolit? Podívejte se na 10 nejmodernějších vánočních vykrajovátek.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (58 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *