Hrnkové perníčky
12. 9. 2025
Tento vánoční recept je ideální pro ty, kteří mají naspěch a rádi pečou pomocí hrníčkové míry.
Ingredience
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce rostlinného tuku nebo oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
- Tuk a med rozehřejte – pokud použijete olej, nerozehřívejte ho.
- Do směsi tuku a medu přimíchejte cukr a vejce.
- Dále přisypte mouku s práškem do pečiva a přidejte perníkové koření.
- Vypracujte tužší těsto – nesmí se lepit.
- Nechte ho alespoň 6 hodin odpočinout v lednici.
- Vyválejte silný plát o velikosti 4 mm a vykrajujte tvary.
- Než vložíte cukroví do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem.
- Pečte asi 5–6 minut a před zdobením nechte vychladnout.

Nevíte, jaký tvar cukroví zvolit? Podívejte se na 10 nejmodernějších vánočních vykrajovátek.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě