Inspirujte se našimi tipy na jedlé vánoční dárky! Nevíte, čím letos obdarovat své blízké?

15. 10. 2025

Dochází vám nápady na to, co dát pod stromeček vaší rodině, přátelům či kolegům z práce?

Pusťte se do výroby sladkých či slaných pochutin!

Nejenže potěší chuťové pohárky, ale také ukáží, kolik lásky a úsilí jste do nich vložili.

Jedlé dárky k Vánocům jsou sázkou na jistotu, která nikdy nezklame.

Kterou z našich dobrot vyzkoušíte jako první?

Proč sáhnout po jedlých dárcích?

Jedlé vánoční dárky v sobě jedinečným způsobem spojují kreativitu, praktičnost a osobní přístup. Při jejich výrobě se můžete vyřádit, experimentovat s chutěmi i vymýšlet originální balení s ručně psanými etiketami. Na rozdíl od dalšího páru ponožek nebo svíčky se „neskladují“, ale s radostí hned vychutnají.

Navíc každý vlastnoručně vyrobený dárek má duši. Když připravujete domácí marmeládu, pečlivě balíte domácí granolu do sklenice nebo zdobíte čokoládové pralinky, dáváte do toho kousek sebe. A to je přesně to, co dělá jedlé dárečky tak výjimečnými.

Pokud nevíte, kde začít, přinášíme několik receptů na jedlé dárky, které zvládne vyrobit každý a které budou pod stromečkem vypadat naprosto perfektně.

Zdroj: afuncan.com

Domácí marmeláda z citrusů

Většina z nás konzumuje marmeládu jahodovou, rybízovou či meruňkovou. Překvapte své blízké touto zimní variantou z pomerančů a citronů. Z uvedeného množství vyrobíte přibližně 12 sklenic o objemu 250 ml.

Ingredience:

  • 4 velké pomeranče (přibližně 1,5 kg)
  • 2 citrony (přibližně 0,5 kg)
  • 8 šálků vody
  • 8 šálků cukru krystal

Postup:

  • Pomeranče a citrony důkladně umyjte, rozkrojte napříč na polovinu a poté nakrájejte na velmi tenké půlměsíčky.
  • Odstraňte případná semínka.
  • Nakrájené pomeranče, citrony a veškerou šťávu, která vytekla během krájení, vložte do velkého hrnce.
  • Přidejte vodu a směs za častého míchání přiveďte k varu.
  • Odstavte z ohně a vmíchejte cukr.
  • Až se veškerý cukr rozpustí, hrnec zakryjte a nechte přes noc odstát při pokojové teplotě.
  • Následující den směs znovu přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a vařte bez pokličky přibližně 2 hodiny.
  • Následně zvyšte teplotu na střední stupeň a za častého míchání vařte dalších 30 minut.
  • Během varu odebírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  • Vařte marmeládu, dokud nedosáhne teploty 220 stupňů. Tuto teplotu musíte dosáhnout, aby se přírodní pektin spojil s cukrem.
  • Chcete-li otestovat, zda je marmeláda hotová, dejte malé množství na talíř a vložte do chladničky, dokud mírně nevychladne. Pokud je pevná, je hotová. Pokud je marmeláda tekutá, pokračujte ve vaření, pokud je příliš tvrdá, přidejte trochu vody.
  • Hotovou marmeládu nalijte do čistých sklenic, okraje důkladně otřete čistým vlhkým papírovým ubrouskem a uzavřete víčky.
  • Po vychladnutí skladujte v ledničce. Trvanlivost je přibližně jeden měsíc.
Sklenice s domácí pomarančovou marmeládou.
Zdroj: simplyrecipes.com

Lahodné vánoční čatní

Tento velmi chutný jedlý dárek je plný sušeného ovoce a vánočního koření.

Ingredience:

  • 2 červené cibule nakrájené na plátky
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 2 čajové lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 200 g sušených meruněk nakrájených na čtvrtiny
  • 150 g sušených fíků nakrájených na čtvrtiny
  • 100 g rozinek
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1/4 jemně nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  • V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte na mírném ohni po dobu přibližně 10 minut, dokud nebude měkká, ale ještě nezačne hnědnout.
  • Přidejte česnek a zázvor a restujte další 2 až 3 minuty.
  • Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání restujte další 4 až 5 minut, dokud cibule nezačne hnědnout.
  • Přidejte meruňky, fíky a rozinky a povařte 2 až 3 minuty, dokud sušené ovoce nezačne trochu bobtnat.
  • Posypejte cukrem, přidejte ocet, skořici, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a přiveďte k mírnému varu.
  • Za občasného míchání vařte bez pokličky přibližně 30 minut.
  • Čatní je hotové, když se tekutina zredukuje na 4 až 5 lžic a ovoce vypadá nabobtnalé a lesklé.
  • Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  • Jakmile čatní vychladne, trochu ho promíchejte, aby se vlhkost rovnoměrně rozložila, a nalijte do sklenic.
Vánočně zabalené čatní jako jedlý dárek.
Zdroj: thinlyspread.co.uk

Čokoládové pralinky s náplní

Jinou možností, než je náplň, je obohatit čokoládu oříšky, sušeným ovocem nebo špetkou chilli. Pralinky zabalte do celofánu a ozdobte mašlí.

Ingredience:

  • 300 gramů hořké čokolády
  • 200 mililitrů smetany
  • 50 gramů másla
  • 30 mililitrů rumu
  • 2 čajové lžičky instantní kávy

Postup:

  • Nejprve si připravte náplň. Do misky nalámejte 100 gramů čokolády, přidejte instantní kávu a rum.
  • Do malého hrnce dejte smetanu a máslo, přiveďte k varu a poté nalijte na čokoládu.
  • Následně začněte pomalu míchat a pokračujte, dokud není směs hladká a lesklá.
  • Náplň vložte vychladit do lednici.
  • Zbylou čokoládu rozpusťte na mírném ohni a nalijte do silikonových formiček na pralinky.
  • Formičky s čokoládou dejte na několik minut do lednice.
  • Přidejte náplň a pralinky dejte na 10 minut zmrazit do mrazáku.
  • Pralinky opatrně vyjměte z formiček.
Sáček s čokoládovými pralinkami.
Zdroj: tcfinefoods.co.uk

Voňavé, měkké a krásně zdobené perníčky jsou vánoční klasika. Chcete-li je darovat, inspirujte se našimi recepty na vánoční perníčky. Přidejte k nim kartičku s receptem, aby si je obdarovaný mohl zkusit upéct sám.

Vánoční granola

Sušené ovoce, křupavé ořechy a voňavé koření. To vše se spojuje v této slavnostní granole. Darujte ji v krásně dekorované sklenici.

Ingredience:

  • 3 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1/2 šálku celých mandlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku pistácií
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 1/4 šálku dýňových semínek
  • 1/4 šálku konopných semínek
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1/4 šálku melasy
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 175 °C a vyložte plech pečícím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mandle, ořechy a semínka.
  • V malé misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte kokosový olej, javorový sirup, melasu a koření.
  • Malou misku vložte na 30 sekund do mikrovlnné trouby, dokud se olej nerozpustí.
  • Následně dobře promíchejte a nalijte na směs ovesných vloček a ořechů.
  • Dobře promíchejte.
  • Směs rozprostřete na připravený plech.
  • Vložte do trouby a pečte přibližně 20 minut.
  • V polovině pečení promíchejte.
  • Vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a přidejte brusinky.
Sklenice s granolou jako dárek k Vánocům.
Zdroj: thedesigntwins.com

Ovocný pečený čaj

Recept je univerzální a záleží jen na vaší chuti a fantazii, protože ho můžete připravit s vaší oblíbenou kombinací ovoce a přidat vaše oblíbené koření, případně též rum či brandy.

Ingredience:

  • 1 kg bobulí (jahod, malin, ostružin, borůvek)
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • šťáva z jednoho velkého citrónu

Postup:

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Ovoce umyjte a ujistěte se, že jsou všechny plody přibližně stejné velikosti, větší jahody můžete rozpůlit.
  • Vložte ovoce do velké zapékací misky.
  • Přidejte cukr, citronovou šťávu a koření a promíchejte.
  • Pečte v troubě, dokud ovoce nezměkne, asi 30 minut.
  • Během pečení přibližně každých 10 minut směs promíchejte.
  • Nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčkem a sklenice otočte dnem vzhůru.
  • Nechte v této poloze úplně vychladnout.
Příprava ovocného pečeného čaje.
Zdroj: anagodec.medium.com

Domácí játrová paštika

Domácí paštika je delikatesa, která přináší gurmánský požitek. Můžete ji přizpůsobit vkusu obdarovaného, třeba přidat bylinky, brusinky nebo oříšky.

Ingredience:

  • 220 g jater (kuřecích, kachních či husích)
  • 6 PL másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku vody
  • 2 PL smetany ke šlehání

Postup:

  • Z jater odstraňte bílou pojivovou tkáň.
  • Na pánvi rozpusťte lžíci másla. Přidejte najemno nasekaný česnek a šalotku.
  • Restujte asi minutu, dokud se směs nerozvoní.
  • Přidejte nakrájená játra, tymián, sůl, pepř a vodu.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a přiklopte pokličkou.
  • Vařte za občasného míchání 5 až 8 minut, dokud játra nejsou zvenku světle hnědá a uvnitř téměř růžová.
  • Vypněte oheň, ponechte játra pod pokličkou v pánvi ještě 5 minut a poté z pánve slijte tekutinu.
  • Směs přemístěte do mixéru nebo kuchyňského robota.
  • Rozmixujte a postupně přidávejte smetanu a zbývající máslo, dokud není směs hladká.
  • V případě potřeby můžete přidat další smetanu, aby byla směs krémovější, a sůl a pepř podle chuti.
  • Paštiku přendejte do sklenice a uzavřete.
Vánoční paštika ve sklenici.
Zdroj: autoclav.com.ua

Vaječný koňak

Jedlé dárky k Vánocům nemusejí mít jen podobu sladkých a slaných dobrot, ale také oblíbených nápojů. Klasikou je domácí vaječňák.

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1/4 šálku rumu nebo brandy
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

    Postup:

  • V míse rozšlehejte žloutky s cukrem, dokud nevznikne lehká a krémová hmota.
  • V hrnci na středním ohni smíchejte smetanu, mléko, muškátový oříšek a sůl.
  • Míchejte, dokud směs nezačne mírně vřít.
  • Do vaječné směsi přidejte lžíci horkého mléka a intenzivně míchejte.
  • Opakujte přidávání po lžících, aby se vejce temperovala.
  •  Jakmile do vajec přidáte většinu horkého mléka, nalijte směs zpět do hrnce na sporáku.
  • Míchejte nepřetržitě asi minutu, dokud směs mírně nezhoustne.
  • Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku a alkohol.
  • Vaječný koňak přelijte přes jemné síto do láhve.
  • Nechte vychladit v lednici, jak bude směs chladnout, bude houstnout.
  • Pokud chcete dosáhnout řidší a hladké konzistence, můžete celou směs nalít do mixéru a přidat lžíci mléka.
Vánočně ozdobená lahev vaječného koňaku.
Zdroj: bakingcapture.com

 

Další inspirace na jedlé dárky

Nápadů na jedlé vánoční dárečky existuje samozřejmě mnohem více, kromě výše uvedených pochoutek můžete vaše blízké potěšit též dalšími sladkými i slanými pochutinami domácí výroby, jako například:

  • lámaná čokoláda
  • domácí sušenky nebo krekry
  • ořechy v medu
  • nakládané sýry
  • utopenci
  • domácí sirupy
  • domácí likéry
Inspirace na jedlé dárky k Vánocům.
Zdroj: littleaussie.com.au

Tipy na balení

Krása jedlého dárku spočívá i v jeho prezentaci. Balíček je to první, co obdarovaný uvidí, a právě proto je balení jedlého dárku stejně důležité jako jeho obsah. Krásně zabalený dárek nejen zvyšuje očekávání z chuti, ale také ukazuje, že jste si dali záležet na každém detailu.

  • Sklenice a lahvičky – jsou ideální pro džemy, čatní, nakládané sýry, granolu, pečený čaj, likéry či sirup. Ozdobte je vánoční stužkou, kouskem jutového provázku, perníčkem nebo vlastnoručně vyrobeným štítkem s popisem obsahu a věnováním.
  • Plechové dózy či papírové krabice – hodí se na cukroví, sušenky nebo čokoládové pralinky.
  • Celofánové sáčky s mašlí – vhodné na sušenky nebo ořechy v medu

Sklenice, plechové dózy nebo papírové krabičky můžete ozdobit vánočními stužkami nebo látkou s vánočním motivem. Pro přírodní vzhled přidejte k stuze kousek sušeného pomeranče nebo skořicovou tyčinku. Tyto detaily nejen krásně vypadají, ale mohou i příjemně vonět a navodit vánoční atmosféru.

Další inspiraci na balení jedlých vánoční dárků můžete získat prostřednictvím následujícího videa.

Christmas Food Gifts, Gift Card Packaging & Gift Packaging ideas

Nezapomeňte na personalizované ručně psané etikety. Na kvalitní papír napište název dobroty, například „Babiččina játrová paštika“ nebo „Vánoční pomerančový džem“, a přidejte osobní vzkaz nebo tip na servírování. Etiketu můžete ozdobit drobnými kresbami, snítkou rozmarýnu nebo vánoční hvězdou. Malé detaily udělají velký dojem.

Pokud chcete darovat více druhů dobrot, zkuste je zkombinovat do dárkové sady. Například paštiku, marmeládu a sušenky zabalte do proutěného košíku nebo dřevěné bedýnky, kterou vyplňte slámou. Přidejte kartičku s popisem obsahu a návrhem, jak jednotlivé dobroty vychutnat – třeba „Paštika k vínu, marmeláda na snídani, sušenky ke kávě“.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (23 hlasů)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *