Naše recepty na kapří hranolky jsou křupavá vánoční dobrota, kterou musíte na Štědrý den servírovat.
Budete překvapeni, jak výborné mohou být.
A jak vybrat čerstvé a kvalitní kapří maso? Tipy najdete na konci našeho článku!
Smažené kapří hranolky
Vychutnejte si je například s lehčím bramborovým salátkem, který si můžete připravit podle nás. Tak jako tak, je to skvělá vánoční pochoutka, hlavně pokud nelpíte na tradiční Štědrovečerní večeři.
Co budeme potřebovat
- 1 kg kapra (nakrájeného na proužky)
- 200 g zakysané smetany
- bylinky (kopr, šalvěj, petržel…)
- 1 rajče
- 7-8 černých oliv
- 1 šalotka
- čili omáčka
- citrón
- olivový olej
- červená paprika
- hladká mouka
- 1 vejce
- strouhanka
Postup
- Proužky kapra osolte, opepřete, obalte v mouce, namáčejte do rozšlehaných vajec a poté do strouhanky. Smažte do křupava.
- Zakysanou smetanu dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, nasekanými bylinkami a olivovým olejem. Posypte paprikou.
- Rajče nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou šalotku a olivy.
- Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, olivovým olejem, chilli omáčkou a nasekanou petrželkou.
A pokud nelpíte na tradicích a nechcete si pod talíř dávat rybí šupinu, dejte tam třeba vánoční stírací los a na peníze nemusíte čekat celý rok! Jaké jsou ty nejoblíbenější se dozvíte v naší recenzi.
Obalované hranolky z kapra pečené v troubě
Pro ty, kteří rádi jedí na Vánoce ryby, je tu tento recept na kapří hranolky, který si během chvilky snadno připravíte a můžete ho servírovat ke Štědrovečerní večeři. Nejlepší je, že k přípravě tohoto chutného pokrmu můžete použít jakoukoli rybu a jako předkrm servírovat jednu z těchto lahodných rybích polévek. Inspirujte se u nás!
Co budeme potřebovat
- 500 g kapra (nakrájeného na proužky)
- 180 g panko strouhanky
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce majonézy
- 2 kolečka citronu (k podávání)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce parmazánu
- 1 lžička černého pepře
- 1 vejce
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Strouhanku rozprostřete na pekáč s nastříkaným kuchyňským olejem. Opékejte je dozlatova 3–4 minuty.
- Strouhanku přendejte do misky a podle chuti přidejte parmazán, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte.
- Zvyšte teplotu trouby na 220 stupňů.
- Smíchejte vejce, majonézu, mouku a sůl a pepř.
- Kapří filety namáčejte do těstíčka a obalujte je ve strouhance.
- Přendejte na vymazaný plech a postříkejte trochou oleje.
- Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 12 minut do křupava.
Objevte další recepty
Pikantní rybí prsty z kapřího masa
Pokud vás smažené kousky nenadchly, podívejte se na naše další recepty s kaprem.
Co budeme potřebovat
- 30 g balení pikantního koření
- 50 g hladké mouky
- 2 velká vejce
- 100 g strouhanky
- 500 g kapra (nakrájený na velké rybí prsty)
- olej
Postup
- V míse smíchejte koření s moukou a trochou soli a pepře.
- Rozšlehaná vejce a strouhanku dejte do dvou samostatných misek.
- Obalte rybu v ochucené mouce, poté ve vejci a poté ve strouhance.
- Do velké pánve nalijte tolik oleje, aby pokrýval dno. Rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, poté kapří hranolky opékejte dozlatova (cca 3 minuty).
Tipy jak vybrat dobrého kapra
Kapří maso by mělo mít světle růžovou až červenou barvu, průsvitné šupiny a mírně nasládlou vůni. Vyhněte se masu s tmavou barvou, hnědými skvrnami nebo nepříjemným zápachem.
Kapr by měl mít pevné a lesklé šupiny, které jsou dobře přichycené k tělu ryby. Vyhněte se rybě s odchlíplými nebo vybledlými šupinami.
Maso by být na dotyk pevné a pružné. Pokud je měkké nebo se rozpadá, naznačuje to, že je maso staré.
Zkontrolujte i oči, ty musí být jasné, průsvitné a plné lesku.
Správné skladování po zakoupení kapra také hraje klíčovou roli proto, aby maso zůstalo co nejdéle čerstvé. Uložte ho do chladničky při teplotě pod 4 °C a co nejdříve ho spotřebujte.