Karamelové vánoční cukroví trochu jinak
12. 9. 2025
Cukroví může o Vánocích občas nudit, a to zvláště, pokud je ho příliš.
Překvapte své hosty něčím novým!
Připravte pro ně dezert z karamelového Salka plný krému, který je pro Vánoce jako dělaný.
Ingredience
Korpus:
- 1 a ¼ šálku drobků z grahamu
- ⅓ cukru krystal
- ⅓ šálku másla (nechte rozpustit)
Výplň:
- 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka Salko
- 200 ml marshmallow krému (můžete zakoupit hotový nebo si jej připravit sami doma)
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 graham
Postup
Výroba korpusu:
- Pokud chcete, můžete zakoupit hotový korpus. Můžete si jej ale také připravit sami doma.
- V malé misce smíchejte rozdrcený graham, cukr a máslo. Tuto směs rovnoměrně naneste na spodní a boční strany talíře nebo, chcete-li, zapékací mísy.
- Rozhodněte se, zda chcete korpus upéct nebo jej zchladit. Obě varianty chutnají výborně. V případě chlazení, korpus vložte do lednice na 1 hodinu. Pokud jej chcete upéct, vložte jej do trouby na 180 °C a pečte 7 minut, dokud lehce nezhnědne. Před naplněním nechte korpus vychladnout.
Výroba výplně:
- Do studené vody vložte plechovky se Salkem, vodu přiveďte k varu a mléko vařte 2–3 hodiny. Získáte tím karamel.
- Poté nechte plechovky vychladnout a otevřete je. ¼ šálku obsahu si odložte bokem na pozdější zdobení a zbytek vylijte do velké mísy společně s marshmallow krémem.
- Hotovou směs nalijte na korpus a chlaďte v lednici několik hodin nebo celou noc.
- Až budete chtít koláč podávat, ozdobte jej šlehačkou a pokapejte zbytkem karamelu, který jste si odložili na začátku bokem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě