Kdy péct vánočku?
12. 9. 2025
Zatímco vánoční cukroví se obvykle začíná péct společně se začátkem adventu, vánočka se tradičně peče až den před Štědrým dnem, tedy odpoledne nebo večer 23. prosince.
Symbolickým důvodem je to, že vánočka vlastně představuje malého Ježíška zavinutého v peřince, praktickým důvodem je to, že na rozdíl od cukroví se vánočka nemusí nechat uležet, aby změkla. Naopak je nejlepší jíst ji co nejdříve po upečení.
V minulosti bylo s pečením vánočky spojeno několik tradic, například ženy při pečení nesměly mluvit a musely být oděné do bílé zástěry a čepce. V řadě rodin je dnes pečení vánočky vrcholem předvánočních příprav a hospodyňky si tento čas zpříjemňují zapálením františka a poslechem vánoční hudby.

Recepty na vánočku nejsou jediné, při jejichž přípravě se využívá kynuté těsto. Upečte si z něj také lahodnou vánoční štolu.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě