Klasické mrkvové vánoční cukroví
12. 9. 2025
Jedná se o cukroví, kterému dodává příjemnou nasládlou chuť, nikoli med nebo cukr, ale mrkev.
Máte-li rádi mrkvové cukroví s marmeládou, můžete hotové cukroví na závěr ozdobit dle vlastní chuti.
Ingredience
- 200 g mrkve nastrouhané najemno
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 g másla
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- moučkový cukr na obalení
- plátky nebo celé mandle
- marmeláda podle chuti
Postup
- Mouku s kypřícím práškem prosejte.
- Máslo utřete s nastrouhanou mrkví a vmíchejte do mouky.
- Vytvořte vláčné těsto a nechte jej chvíli odpočinout.
- Odpočinuté těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, stromečky apod.)
- Každý kousek ozdobte mandlí a pečte na 180 °C asi deset minut.
- Ještě horké mrkvové vánoční cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.

Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě