Kokosové kostky neboli čupavci

12. 9. 2025

Tato dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala velkou oblibu. Bosňané ji připravují na Velikonoce. My si ji však rádi vychutnáváme na Vánoce. 

Ingredience: 

  • 120 g margarínu (změklého) 
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 2 vejce (pokojové teploty) 
  • 300 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml mléka 

Čokoládová poleva:

  • 250 ml mléka 
  • 100 g hořké čokolády
  • 175 g cukru
  • 120 g másla 

Na obalení:

  • 200 g strouhaného kokosu

Postup:

  • Umíchejte margarín s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
  • Vejce po jednom zašlehejte do margarínu. 
  • Do margarínové směsi přidejte mouku smíchanou kypřícím práškem a pomalu vymíchejte. Přidejte mléko, promíchejte a hotové těsto vlijte na, pečícím papírem vyložený, plech o velikosti 20×30 cm. 
  • Pečte na střední mřížce při 180 °C.
  • Po 20–25 minutách vyzkoušejte párátkem, zda je hotovo. 
  • Nechte vychladnout a mezitím si nachystejte polevu. 
  • Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se vše nerozpustí a nespojí. 
  • Polevu nechte mírně vychladit. 
  • V mezičase si nakrájejte korpus na kostičky. 
  • Poté kostky máčejte ze všech stran v čokoládě a nakonec obalte v kokosu. 
čokoládové kostky z kokosu chutnají skvěle
Zdroj: pixabay.com

Protože je sladké kondenzované mléko dost sladké, klidně jej zkombinujte 50:50 s tím neslazeným.

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (44 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *