Košíčky plněné ovocnou náplní z mandarinek a zázvoru
12. 9. 2025
Tento recept na ovocné košíčky v sobě skrývá pikantnost zázvoru a sladkost mandarinek. Pochutnejte si na netradičním vánočním cukroví, které zachutná každému na první kousnutí! Stejně jako do těchto kokosových dobrot.
Co budeme potřebovat
Na košíčky
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- Kůra z 1 mandarinky
- 1 špetka soli
- 2 žloutky
Na náplň
- 300 ml šťávy z mandarinek
- Kůra ze 3 mandarinek
- 100 g moučkového cukru plus 1 polévková lžíce
- 1 kousek čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný)
- 1 tyčinka skořice
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 70 g másla
Postup
- Mouku, máslo, moučkový cukr, kůru a sůl dejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
- Přidejte žloutky a znovu promíchejte, aby se těsto spojilo, pokud se zdá příliš suché, přidejte jednu nebo dvě polévkové lžíce studené vody.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vytvarujte z něj tlustou placku.
- Zabalte ji a nechte 30 minut v lednici, dokud neztuhne.
- Mezitím zahřejte troubu na 180 stupňů.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi 2-3 mm.
- Pomocí vykrajovátek vyřízněte šest koleček a každé kolečko těsta pevně vtlačte do formy na košíčky a dejte na 20 minut do lednice.
- Po vychladnutí vyložte každý košíček kouskem zmačkaného pečicího papíru.
- Naplňte fazolemi nebo rýží a pečte 15 minut, poté odstraňte rýži a pečicí papír a pečte dalších 10–12 minut, nebo dokud vnitřek nezezlátne.
- Náplň připravíte tak, že šťávu, kůru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku skořice dáte do středního hrnce, přivedete k varu.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout a louhovat 20-30 minut. Po vyluhování přeceďte přes jemné sítko a nalijte zpět do hrnce.
- V samostatné misce ušlehejte vejce, žloutek, jednu lžíci cukru a kukuřičnou mouku do hladka.
- Hrnec se směsí šťávy dejte zpět na plotnu a přiveďte k varu.
- Nalijte polovinu šťávy k vejcím, šlehejte, aby se vše spojilo, poté přidejte druhou polovinu a důkladně prošlehejte.
- Nalijte zpět do rendlíku, nastavte na střední teplotu a neustále míchejte, dokud tvaroh nezhoustne.
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo, dokud se úplně nerozpustí, poté tvaroh rovnoměrně nalijte do košíčků a dejte do lednice na dvě až tři hodiny, nebo dokud úplně neztuhne.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.