E-shop vánoční osvětlení

Košíčky se zázvorovým krémem

12. 9. 2025

Tento recept na plněné košíčky je nejlepším cukrovím na váš vánoční stůl, který nejenže okouzlí vaše hosty, ale navíc se snadno připravuje. Kořeněná čokoládová náplň dokonale hraje s křupavým pečivem na perníčky, šlehačkou a slavnostním posypem.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 120 g hnědého cukru
  • 120 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička směsi koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Na náplň

  • 150 g hořké čokolády
  • 200 g mléčné čokolády
  • 300 ml husté smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 150 ml Baileys Irish Cream
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky směs koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Na ozdobu

  • 100 ml husté smetany
  • Vánoční posypka

Postup

  • V malém hrnci rozehřejte máslo, cukr a med, dokud se nerozpustí.
  • Ve velké míse prosejte mouku, mletý zázvor, mletou skořici, koření a mletý hřebíček.
  • Přidejte směs rozpuštěného másla a míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto.
  • Přidejte do těsta 1-2 lžíce studené vody, aby se spojilo.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie. Nechte vychladit v lednici alespoň 30 minut nebo přes noc.
  • Před vyválením nechte těsto ohřát na pokojovou teplotu
  • Těsto rozválejte, dokud nebude silné asi 3-4 mm.
  • Z těsta vykrájejte kolečka pomocí vykrajovátka na cukroví.
  • Vložte je do formiček na košíčky.
  • Před pečením ještě 15–30 minut ochlaďte v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Položte list pečícího papíru na neupečené těsto a naplňte formu fazolemi.
  • Pečte 10 minut, poté vše odstraňte a vraťte do trouby na dalších 5–7 minut.
  • Před přidáním náplně nechte košíčky zcela vychladnout ve formě.
  • Hořkou a mléčnou čokoládu nalámejte na kousky a přidejte do žáruvzdorné mísy s máslem, mletým zázvorem, mletou skořicí, směsí koření a mletým hřebíčkem.
  • V malém rendlíku na mírnou teplotu zahřejte smetanu a likér.
  • Když krém začne jemně bublat, přelijte s ním čokoládu a máslo nechte 1 minutu rozpouštět.
  • Ingredience spolu jemně promíchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Před nalitím na košíčky nechte náplň vychladnout alespoň 30 minut.
  • Plněné košíčky chlaďte v lednici alespoň 4 hodiny nebo přes noc, dokud náplň neztuhne.
  • Na ozdobení dortu si do velké mísy přidejte smetanu a šlehejte , dokud se nevytvoří hladké, husté vrcholy.
  • Košíčky ozdobte šlehačkou a barevnou vánoční posypkou.

Pečení vánočního cukroví se nemůže obejít bez vykrajování! A to nejde bez krásných vánočních vykrajovátek, podívejte se na naší recenzi!

Sladké košíčky s náplní ze zázvoru a čokolády s ozdobou.
Zdroj: crumbscorkscrews.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (22 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *