Křehké mini šlehačkové vánoční cukroví
12. 9. 2025
Práci s tímto těstem zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte jednoduchý recept, jehož příprava vám nezabere moc času.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 250 g Hery (pokud vám její chuť nevyhovuje, můžete použít máslo)
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- moučkový a vanilkový cukr (na obalení)
Postup
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte, na kostičky nakrájenou, Heru (máslo) a přelijte smetanou ke šlehání.
- Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, které následně zabalte do fólie a dejte zhruba na 1–2 hodiny odpočinout do chladničky.
- Odleželé těsto přendejte na pomoučený vál (máte-li silikonový vál, mouka nebude potřeba) a vyválejte plát o výšce 0,5–1 cm.
- Z těsta vykrojte, pomocí formiček, různé tvary a ty rozložte na plech, vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě, předehřáté na 150 °C, po dobu 10–15 minut.
- Správné vánoční cukroví ze šlehačky musí zůstat světle žluté. Pokud máte rádi výrazně sladkou chuť, obalte, ještě horké, cukroví ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
- Pokud dáváte přednost méně sladké verzi, nechte cukroví nějakou chvíli vychladnout. Až poté jej obalte v cukru.

Nemáte rádi vážení, ale rádi byste o Vánocích upekli něco dobrého? Prozkoumejte naše recepty na hrníčkové cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě