E-shop vánoční osvětlení

Křehké vánoční cukroví s octem

12. 9. 2025

Toto dokonale křehké cukroví skvěle drží tvar a jednoduše se připravuje. Můžete ho ozdobit moučkovým cukrem, polevou, do které dle fantazie kápněte trochu potravinářského barviva, nebo posypkami. 

Budete potřebovat:

  • 1 šálek Hery, změklé
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 7 – 8 šálků hladké mouky + 1 další na pomoučení pracovní plochy
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce octa

Na polevu:

  • ½ šálku másla, pokojové teploty
  • 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2,5 – 3 šálky moučkového cukru

Postup:

Cukroví:

  • Změklou Heru a cukr šlehejte společně ve střední misce, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 3 minuty.
  • Přidejte vejce a promíchejte.
  • Přidejte vanilku a znovu promíchejte.
  • Do mísy přidejte 3 šálky mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Mléko a ocet smíchejte a přidejte do těsta.
  • Dobře promíchejte.
  • Přidejte zbývající 4 šálky mouky a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
  • Pokud vezmete těsto do prstů, nemělo by se k nim lepit, ačkoliv je velmi měkké. 
  • Podle potřeby přidejte až 1 šálek další mouky.
  • Najednou pracujte vždy s ¼ těsta.
  • Rozválejte ho na dobře pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 – 1 cm.
  • Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary a ty přeneste na lehce vymazaný plech.
  • Pečte při 175 stupních Celsia asi 10 minut.
  • Opakujte se zbývajícím těstem.

Poleva:

  • Přidejte máslo a smetanu do mísy stolního mixéru. 
  • Mixujte na střední rychlost pomocí šlehacího nástavce, dokud se máslo a smetana nespojí.
  • Zvyšte rychlost na vysokou a míchejte 3 až 5 minut, dokud není směs lehká a nadýchaná.
  • Během míchání mixér zastavte, abyste jednou nebo dvakrát seškrábali strany.
  • Přidejte vanilku a 2,5 šálku moučkového cukru. 
  • Mixujte na nízké úrovni, dokud se vše nespojí, a poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 až 2 minuty.
  • Pokud je poleva moc hustá, vmíchejte trochu smetany. 
  • Pokud moc řídká, přidejte ¼ šálku moučkového cukru a šlehejte, dokud nebude dostatečně hustá.
  • Vychladlé cukroví zdobte polevou a posypkami dle fantazie. 
Vánoční stromečky a hvězdičky ozdobené polevou a posypkami.
www.blessthismessplease.com

Chystáte sobě nebo svému blízkému pořídit adventní kalendář? Pak se inspirujte našimi recenzemi těch nejzajímavějších adventních kalendářů pro letošní rok!

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (12 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *