Křehké vánoční cukroví s octem
12. 9. 2025
Toto dokonale křehké cukroví skvěle drží tvar a jednoduše se připravuje. Můžete ho ozdobit moučkovým cukrem, polevou, do které dle fantazie kápněte trochu potravinářského barviva, nebo posypkami.
Budete potřebovat:
- 1 šálek Hery, změklé
- 2 šálky krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 7 – 8 šálků hladké mouky + 1 další na pomoučení pracovní plochy
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky vanilky
- 1 šálek mléka
- 1 lžíce octa
Na polevu:
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2,5 – 3 šálky moučkového cukru
Postup:
Cukroví:
- Změklou Heru a cukr šlehejte společně ve střední misce, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 3 minuty.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- Přidejte vanilku a znovu promíchejte.
- Do mísy přidejte 3 šálky mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Mléko a ocet smíchejte a přidejte do těsta.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte zbývající 4 šálky mouky a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
- Pokud vezmete těsto do prstů, nemělo by se k nim lepit, ačkoliv je velmi měkké.
- Podle potřeby přidejte až 1 šálek další mouky.
- Najednou pracujte vždy s ¼ těsta.
- Rozválejte ho na dobře pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 – 1 cm.
- Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary a ty přeneste na lehce vymazaný plech.
- Pečte při 175 stupních Celsia asi 10 minut.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
Poleva:
- Přidejte máslo a smetanu do mísy stolního mixéru.
- Mixujte na střední rychlost pomocí šlehacího nástavce, dokud se máslo a smetana nespojí.
- Zvyšte rychlost na vysokou a míchejte 3 až 5 minut, dokud není směs lehká a nadýchaná.
- Během míchání mixér zastavte, abyste jednou nebo dvakrát seškrábali strany.
- Přidejte vanilku a 2,5 šálku moučkového cukru.
- Mixujte na nízké úrovni, dokud se vše nespojí, a poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 až 2 minuty.
- Pokud je poleva moc hustá, vmíchejte trochu smetany.
- Pokud moc řídká, přidejte ¼ šálku moučkového cukru a šlehejte, dokud nebude dostatečně hustá.
- Vychladlé cukroví zdobte polevou a posypkami dle fantazie.

Chystáte sobě nebo svému blízkému pořídit adventní kalendář? Pak se inspirujte našimi recenzemi těch nejzajímavějších adventních kalendářů pro letošní rok!
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.