Křehké vánoční matcha sušenky
12. 9. 2025
Nádherně zelené vánoční sušenky krásně voní a mají příjemně hořký nádech díky použitému matcha prášku. Pokud chcete, můžete je namočit do čokoládové polevy viz foto níže pro ještě lepší chuť a krásnější vzhled.
Co budete potřebovat
- 2 šálky hladké mouky
- 1–2 lžíce matcha prášku
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 1⁄2 šálku moučkového cukru
Postup
- Do mísy prosejte mouku, matcha prášek a sůl.
- V míse mixéru ušlehejte máslo a moučkový cukr do nadýchané hmoty.
- Přidejte moučnou směs do mixéru a pomalu míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto vyndejte z mísy a vytvarujte ho do špalku o průměru cca 5 cm.
- Špalek těsta zabalte a vložte ho do mrazáku na 30 minut nebo dokud neztuhne na dotek.
- Těsto nakrájejte na kolečka o průměru 0,5 cm a kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, cca 2,5 cm od sebe.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia po dobu 16 až 18 minut (nebo dokud cukroví nezačne zlátnout kolem okrajů), v polovině doby pečení otočte plech.
- Cukroví Ihned vyjměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
- Pokud chcete, můžete jednu polovinu každé sušenky namočit do čokoládové polevy a nechat ztuhnout.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo dobře zabalte a zmrazte.
- Dobře vychlazené těsto lze před pečením také vyválet a nakrájet na požadované tvary.

Inspirujte se také našimi recepty na vánoční cukroví ze sádla. Cukroví má díky sádlu vláčnou konzistenci, výraznou chuť a není suché. A to stojí za vyzkoušení!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě