Krémová vánoční rybí polévka
12. 9. 2025
Jemná smetanová konzistence rybí polévky je prostě k nakousnutí. Tento předkrm si na štědrovečerní večeři prostě nemůžete nechat ujít.
Ingredience:
- kapří hlava a skelet
- 4 lžíce másla
- 1 cibule
- 3 ks mrkve
- ¼ celeru
- 2 menší petržele
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- 4 kuličky celého pepře
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- citronová šťáva na dochucení
- petrželka na ozdobu
Postup:
- Nejprve si připravíme vývar.
- Do hrnce si dáme omyté zbytky kapra nebo jiné oblíbené ryby, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel a cibuli se slupkou.
- Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi hodinu.
- Poté vývar scedíme.
- Na másle si osmažíme zbytek zeleniny nakrájené na malé kostičky (nebo nastrouhané).
- Zasypeme moukou, chvilku restujeme, podlijeme vývarem.
- Vaříme do změknutí zeleniny.
- Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme trochou citronové šťávy, muškátovým oříškem a petrželkou.

Rádi byste uvítali změnu a dopřáli si kapra v jiné podobě? Máme pár nápadů!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup