E-shop vánoční osvětlení

Lahodné croissanty z dvoubarevného těsta

12. 9. 2025

Tyto dvoubarevné croissanty se vyrábějí ze dvou různých těst. Příprava vyžaduje čas, ale výsledek stojí za to. Pokud máte rádi pleněné croissanty, můžete do nich přidat džem, krém či čokoládu.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 1 vanilkový lusk

Světlé těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • 40 g vody
  • 70 g soli
  • 2 g čerstvých pivovarských kvasnic

Tmavé těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g neslazeného kakaového prášku
  • 250 g mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla
  • 40 g vody
  • 10 g čerstvých pivovarských kvasnic
  • 7 g soli

Na potření

  • 100 g vody
  • 100 g cukru

Postup:

  1. Při přípravě těchto dvoubarevných croissantů si nejprve připravte máslo, které budete později potřebovat na těsto.
  2. Do mísy mixéru vložte 250 g měkkého másla, přidejte semínka z vanilkového lusku a vyšlehejte.
  3. Směs přeneste na list pečicího papíru.  
  4. Přikryjte ho dalším listem, pomocí válečku rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně půl centimetru.
  5. Uložte do ledničky.

Světlé těsto

  1. Nyní připravte také světlé těsto.
  2. Droždí rozpusťte v mléce o pokojové teplotě.
  3. Do mísy mixéru dejte obě mouky, přidejte mléko, ve kterém jste rozpustili droždí a cukr.
  4. Promíchejte a přidejte vodu.
  5. Když je těsto ztuhlé, začněte po troškách přidávat měkké máslo.
  6. Nakonec přidejte sůl  a pokračujte v hnětení asi 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné.
  7. Přeneste těsto na pracovní plochu a lehce prohněťte.
  8. Vytvarujte v kouli, zabalte do potravinové fólie a nechejte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  9. Poté těsto přeneste do lednice a nechte ho 12 hodin odpočívat.

Tmavé těsto

  1.  Po uplynutí 12 hodin si připravte kakaové těsto.
  2. Do mísy mixéru nasypte obě mouky a kakao.
  3. Rozpusťte droždí v mléce o pokojové teplotě.
  4. Mléko nalijte do mixéru a přidejte cukr.
  5. Spusťte mixér a přidejte vodu.
  6. Když je těsto ztuhlé, začněte po troškách přidávat měkké máslo.
  7. Nakonec přidejte sůl a pokračujte v hnětení asi 5 minut.
  8. Poté těsto přeneste na plochu a prohněťte.
  9. Když získáte kulovitý tvar, vložte ho do velké mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě kynout asi 3 hodiny.

Tvorba croissantů

  1. Vyjměte světlé těsto z ledničky a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 25×40 cm.
  2. Do jeho středu položte máslový základ a vyválejte ho na plát. 
  3. Okraje těsta otočte dovnitř a srovnejte je, ale nepřekrývejte.
  4. Otočte těsto o 90° a rozválejte na tloušťku půl centimetru.
  5. Nyní proveďte první přehyb, vrchní části do středu a poté totéž proveďte odspodu.
  6. Těsto přeložte a dejte na 30 minut do chladničky.
  7. Pak těsto rozválejte ve směru záhybů na tloušťku půl centimetru.
  8. Nyní proveďte první trojí přeložení, jeden konec těsta přitáhněte ke středu obdélníku a mírně jej přetáhněte přes, poté přeložte druhý konec přes.
  9. Odložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 30 minut do ledničky.
  10. Pak ho znovu rozválejte, vytvořte druhý trojitý plát a opět ho dejte na 30 minut do lednice.
  11. Poté vezměte těsto a stejným způsobem proveďte třetí a poslední přeložení.
  12. Nakonec dejte těsto ještě na hodinu do chladničky.
  13. Vezměte světlé těsto a rozválejte ho válečkem na obdélník o rozměrech 50×35 cm a tloušťce asi půl centimetru.
  14. Vezměte tmavé těsto a vyválejte ho válečkem, dokud nevznikne obdélník o rozměrech 50×35 cm a tloušťce půl centimetru.
  15. Světlý obdélník potřete vodou a položte na něj tmavý obdélník.
  16. Rukama přiložte okraje k sobě a pak použijte váleček na těsto, aby k sobě obě vrstvy přilnuly.
  17. Obdélník rozdělte na polovinu a nožem nařežte na 18 trojúhelníků se základnou přibližně 10 cm.
  18. Následně trojúhelníky opatrně srolujte od širší části k užší do tvaru rohlíčku.
  19. Odložte na plech s pečicím papírem a nechte hodinu kynout.
  20. Pečte v troubě předehřáté na 175° přibližně 25 minut.
  21. Když jdou dvoubarevné rohlíčky zlatavě hnědé, vyjměte je z trouby.
  22. Mezitím nalijte do hrnce vodu a cukr.
  23. Přiveďte k varu, vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  24. Směs přelijte do malé misky a nechte ho vychladnout, pak jím potřete ještě teplé croissanty.
Croissanty z dvoubarevného těsta.
zdroj: ricette.giallozafferano.it

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (12 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *