E-shop vánoční osvětlení

Lebkuchen – pravý norimberský perníček

12. 9. 2025

Jestli si chcete o letošních Vánocích vychutnat pravé norimberské perníčky, nebo-li Lebkuchen, přinášíme vám originální recept plný chutí a vůní, který vás dostane do kolen. Vyzkoušejte ho s námi hned teď!

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 PL medu
  • 2 ČL skořice
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • 200 g čerstvě mletých mandlí
  • 200 g čerstvě namletých lískových oříšků
  • 100 g čerstvě mletých vlašských ořechů
  • 150 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry
  • 150 g jemně nasekané kandované citronové kůry
  • podle potřeby trochu pomerančové kůry
  • oplatky o průměru 9 cm
  • čokoládová poleva
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr

Postup práce:

  • Vejce, cukr a med šlehejte 3 až 4 minuty do pěny.
  • Rozemelte čerstvé ořechy. 
  • Kandovanou citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru nakrájejte velkým nožem velmi najemno. 
  • Všechny zbývající přísady vmíchejte do vaječno-cukrové směsi a nechte 1 hodinu chladit. 
  • Poté těsto nalijte na oplatky (dobře se pracuje například s naběračkou na zmrzlinu), trochu zploštěte a položte na plech vyložený pergamenem na pečení (asi 25 – 30 kusů na 9 cm oplatky). 
  • Mezitím předehřejte troubu na 160 °C (140 °C s ventilátorem). 
  • Perníčky pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. 
  • Nechte vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí potřete čokoládovou polevou (tmavou nebo světlou, podle chuti) nebo citronovou cukrovou polevou. 
  • Skladujte ve vzduchotěsné formě s pečícím papírem mezi jednotlivými vrstvami.
Pravé norimberské perníčky s cukrovou polevou na tácku.
zdroj: www.einfachmalene.de

Pokud hledáte nejlepší recepty na perníčky, připravili jsme pro vás podrobného průvodce. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Autor článku Sára Šedivá

Mým hlavním mottem jsou pohodové Vánoce bez stresu. Stále hledám nové možnosti, jak obdarovat své blízké, udělat jim skutečnou radost, přitom se nezbláznit na nákupech. Je totiž velice důležité, umět nasát správnou adventní atmosféru a neprožít ji celou jen ve shonu. Pokud někoho inspiruji, nebo mu podám pomocnou ruku, díky které získá krapet více času pro sebe, je to pro mne velkým zadostiučiněním.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (14 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *