E-shop vánoční osvětlení

Linecké cukroví s rumem

12. 9. 2025

Tato dobrota by neměla chybět na žádném vánočním stole!

Vyzkoušejte linecké těsto tak trošku jinak – s rumem.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek mletých lískových oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvého muškátového oříšku (nebo mletého)
  • 1 šálek nesoleného másla
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilky
  • ½ až ¾ šálku malinového džemu bez pecek (nebo jiného džemu či zavařeniny, kterou máte rádi)
  • 1 lžička až 1 lžíce rumu (podle chuti)
  • ⅓ šálku moučkového cukru

Postup

  • Ve velké míse prošlehejte mouku, mleté lískové oříšky, prášek do pečiva, koření a sůl.
  • V jiné velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  • Přidejte vejce, vanilkový extrakt a rum (volitelně). Šlehejte, dokud se hmota dobře nespojí, a mísu vyškrábejte.
  • Vmíchejte suché přísady a promíchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo být mírně lepivé.
  • Z těsta vytvarujte jeden nebo dva kotouče a zabalte je. Dejte do chladničky na 15 až 30 minut, dokud nebude pevné, ale ne tvrdé.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si několik plechů na pečení se silikonovými podložkami nebo pergamenovým papírem.
  • Na dobře pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku přibližně 4,5 cm. Pomocí lineckého vykrajovátka nebo 6–7cm širokého vykrajovátka vykrojte všechny sušenky. Pro vykrojení středu poloviny sušenek použijte malou stranu lineckého vykrajovátka nebo malé 1–2cm vykrajovátko.
  • Po vykrojení položte sušenky na připravené plechy alespoň 2,5 cm od sebe. Před pečením vložte plechy na 10 minut do chladničky.
  • Pečte 12 až 16 minut, v polovině pečení plech otočte, dokud okraje lehce nezezlátnou. Spodní části obvykle trvají déle než vykrojené vrchní části a výřezy.
  • Vyjměte je a nechte pár minut vychladnout na plechu, než je přesunete na drátěnou mřížku, kde se dokončí chlazení.
  • Po vychladnutí lehce poprašte vršky sušenek (s výřezy) moučkovým cukrem.
  • Do džemu vmíchejte rum a míchejte tak dlouho, dokud se dobře nespojí.
  • Pomocí cukrářského sáčku naneste na dna sušenek džem, přibližně ½ až 1 čajovou lžičku na jednu sušenku.
  • Opatrně přiložte vrchní části, abyste sušenky spojili do sendviče.
Linecká kolečka s vykrojenou hvězdou
halfcupmeasure.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (15 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *