E-shop vánoční osvětlení

Recepty na klasické linecké vánoční cukroví v těch nejlahodnějších podobách, které u vás doma zaručeně nesmí chybět

25. 7. 2024

Které cukroví nalézá každoročně přední zastoupení na seznamu vašeho slavnostního pečení?

Určitě se na něm vyskytují ty nejoblíbenější a tradiční druhy. 

Pokud hledáte inspirativní tipy a recepty na linecké cukroví, poradíme vám. 

I když jej budete péci poprvé v životě, může vás výsledek mile překvapit.

Vyzkoušejte také naše fitness linecké cukroví bez ostychu z kalorického nárůstu.

Jak na dokonalé těsto na linecké cukroví

Ať už budete novopečený sváteční cukrář, který se vydá vstříc pečení, aby potěšil nejen svůj žaludek, ale také žaludky dalších přívrženců, nemusíte se obávat. 

Ke kýženému úspěchu stačí pouze ověřený recept a pár důkazných rad od zkušených

Již naše babičky věděly, že úspěšná cesta vede po poměru 3 : 2 : 1, tím rozumějme mouka : cukru moučka : žloutek. Tímto zaručeně nezkazíte vůbec nic. 

To je základ, do kterého už přidáváte něco, co má šmrnc, jako je citronová kůra, kardamom, mletý hřebíček nebo špetka skořice. Toto koření se nejlépe hodí k ořechovým variantám.

Další cestou k úspěchu je využití kvalitních surovin, ohled bychom měli brát na výběr mouky a rozhodně využít kvalitní tuk. Zaručená jednička v konzistenci i chuti je zkrátka máslo, tím nic zkazit nelze!

Postup práce v přípravě dokonalého lineckého 

Známe tedy poměry surovin. Jak je ale správně dostat dohromady?  Nejlépe tak, že si smícháte suché suroviny, pak přidáte vychlazené na kostičky nakrájené máslo a vytvoříte směs podobnou drobence. Teprve na závěr přijde žloutek. 

Výsledku se osvědčí, pokud mu dopřejete nějaký ten odpočinek v chladu. Pokud to nepodceníte, máte poloviční úspěch zaručen. 

Příprava na pečení

Válení těsta možná nepatří k vašim oblíbeným aktivitám. Pokud máte správnou konzistenci, s nezdarem v podobě trhání nebo naopak lepení těsta se nesetkáte.

Jestliže se však obáváte, že nebude těsto pěkně vyválené a bude celé hrbolaté, můžete si pomoci třeba válením přes dvě špejle, které si dáte po stranách těsta. To vám zaručí jednotnou tloušťku po celém povrchu. 

Na pečení stačí samotný plech. Není třeba jej vykládat pečicím papírem, nic se nepřichytí, protože těsto je dost máslové.

Finální verze – zdobení

Nejjednodušší, a nelze říci, že méně chutnou verzí, je cukroví slepit zavařeninou a posypat cukrem. Pokud si s ním chcete ale více vyhrát, tak tomu nejsou kladeny žádné překážky. 

Zdobit jej můžete čokoládovou polevou, žloutkovou polevou, citronovou polevou a dalšími polevami na vánoční cukroví.

Stejně tak si lze vyhrát s náplní. K určitému druhu lineckého cukroví pasuje jiná. Pro příklad si uvedeme nejčastější varianty:

  • ořechová 
  • rumová
  • máslová
  • citronová
  • čokoládová
  • koňaková
  • karamelová

Autor článku Zuzka Pitříková

Patřím k těm jedincům, kteří milují Vánoce, vůni cukroví, domácí pohodu, koledy a všechno ostatního kolem toho. Právě proto jsem ráda, že o tomto jedinečném a úžasném čase mohu také psát.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (37 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *