Linecké slané vánoční cukroví
12. 9. 2025
Máte rádi klasické linecké cukroví? Pak pro vás máme jeho druhou variantu, a to ve slaném provedení.
Vyzkoušejte náš zajímavý recept a pochutnejte si na slaném lineckém cukroví.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
- 125 g másla
Postup
- Mouku prosejte do mísy, přidejte, na kostičky nakrájené, změklé máslo, vodu, sůl, žloutek a vypracujte hladké těsto, ze kterého utvořte malý bochánek.
- Těsto dejte odpočinout do lednice, a to minimálně na hodinu. Ideálně nechte těsto v lednici do druhého dne.
- Následně těsto vyválejte, vykrojte z něj kolečka, hvězdičky nebo jakýkoliv jiný tvar, naskládejte vše na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 180–200 °C.
- Hotové slané vánoční cukroví poznáte tak, že jsou okraje lehounce nahnědlé. Po upečení nechte vychladnout a slepujte libovolnou slanou náplní.
- Skvělá je třeba česneková či sýrová pomazánka nebo například šunková pěna. Jednoduše použijte slanou náplň podle svého uvážení.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě