Maďarská rybí polévka
12. 9. 2025
Trochu pikantní a řízná, ale kdo to má rád, musí ochutnat. Intenzivní vývar z ryb s velkými kusy masa se snoubí s paprikovým nádechem.
Ingredience:
- 70 dkg okouna a sumce (nebo jiné ryby)
- 70 dkg kapřích ocasů
- 50 dkg cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 l vody
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 50 dkg rybího masa (mohou být i filé)
Postup:
- Do hrnce dáme na kousky nakrájené rybí maso, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisované česneky, vodu, sůl a pepř.
- Přivedeme k varu, pak přidáme obě papriky a vaříme 25 minut.
- Polévku přecedíme a propasírujeme.
- Rybí maso nebo filé nakrájíme na kousky, osolíme a přidáme do polévky.
- Vaříme ještě asi 15 minut do měkka.
Jak na tuto jemně pikantní vánoční rybí polévku? Podívejte se na videorecept:
Nemáte-li rádi rybí polévku, ať už kvůli její vůni nebo chuti po rybách, máme pro vás takovou odlehčenou variantu. Zajisté si to oblíbí i ti, kdo by si tuto dobrotu dali, ale z nějakého důvodu si rybu nemohou dopřát.
Ingredience:
- 90 g másla
- 120 g krupice
- 1 petržel
- ½ většího celeru
- 3 mrkve
- 1 l vývaru (zeleninový, masový)
- 1 žloutek
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
- petrželová nať na ozdobu
Na knedlíčky:
- 2 vejce
- 1 menší cibule
- máslo
- 1 lžička hladké mouky
- strouhanka
- ½ lžíce majoránky
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- Zeleninu si nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na másle si osmažíme krupici a přidáme zeleninu, ochutíme.
- Podlijeme vývarem a vaříme asi 20 minut.
- Ke konci přidáme smetanu a zjemníme vaječným žloutkem.
- Necháme projít varem a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Příprava knedlíčků:
- Noky připravíme tak, že si na kostičky nakrájíme cibuli a polovinu osmažíme na másle, přidáme 1 vejce jako bychom dělali míchaná vajíčka.
- Směs necháme mírně zchladit, pak přimícháme druhé vejce, najemno nakrájený zbytek cibule, prolisovaný česnek, mouku, sůl, pepř a strouhanku tak, abychom z této konzistence vytvarovali knedlíčky.
- Knedlíčky vaříme ve vroucí osolené vodě do vyplavání.
- Chceme-li, podáváme polévku s osmaženým rohlíkem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup