Makronky se zázvorovou náplní a hruškovým želé
12. 9. 2025
Tyto krásné červené makronky jsou plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušek, což tvoří skvělou sváteční chuťovou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 100 g vaječných bílků
- 90 g krystalového cukru
- 4 g sušených bílků
- 130 g moučkového cukru
- 130 g mandlové mouky
- pár kapek červeného gelového potravinářského barviva
Na hruškové želé:
- 250 g hruškového pyré
- 30 g invertního cukru, např. světlého kukuřičného sirupu nebo glukózového sirupu
- 50 g krupicového cukru
- 20 g citronové šťávy
- 6 g pektinu smíchaného s 30 g krupicového cukru
- 1 plát želatiny nabobtnalý ve studené vodě
Na zázvorovou náplň:
- 375 g šlehačky de luxe
- 37 g invertního cukru, např. lehký kukuřičný sirup nebo glukózový sirup
- sůl podle chuti
- 1 vanilkový lusk
- zázvorový prášek podle chuti (začněte s ¼ – ½ lžičkou)
- 100 g vysoce kvalitní bílé čokolády
- 3 pláty želatiny nabobtnalé ve studené vodě
- čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky
Postup
Skořápky:
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Do mísy dejte krystalový cukr a sušené bílky a dobře promíchejte.
- Pokud není mandlová mouka super jemná, trochu ji promixujte v kuchyňském robotu.
- Do samostatné mísy prosejte nadvakrát mandlovou mouku a moučkový cukr.
- Uchovávejte všechny nádoby zakryté víčky.
- V míse stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte bílky na střední rychlost do pěny.
- Postupně přidávejte směs krystalového cukru a bílků a pokračujte ve šlehání na střední rychlost, dokud nebudete mít lesklé tuhé vrcholy.
- Přidejte polovinu pusinek do směsi mandlové mouky a moučkového cukru.
- Přidejte gelové potravinářské barvivo
- Jemně stěrkou překládejte, dokud se suché ingredience nezapracují.
- Přidejte zbývající pusinky.
- Jemně překládejte, dokud těsto nebude lesklé a nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku.
- Vložte kulatou špičku (např. Wilton 12) do zdobícího sáčku a opatrně do sáčku nalijte těsto.
- Na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy.
- Nechte odpočívat na kuchyňské lince, dokud na makronkách nevznikne slupka a dokud se jich nebudete moct jemně dotknout, aniž by se těsto lepilo na prsty.
- Makronky vložte do trouby a pečte při 150 stupních Celsia 15-18 minut.
- Před vyjmutím z plechu nechte makronky vychladnout.
Hruškové želé:
- Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou,
- V hrnci smíchejte hruškové pyré, invertní cukr, cukr a citronovou šťávu.
- Zahřívejte na středně vysokou teplotu, dokud teplota směsí nedosáhne 40-44 stupňů Celsia.
- Sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přisypávejte směs pektinu a cukru.
- Dobře promíchejte.
- Dejte zpět na plotnu a za stálého míchání vařte asi 30 – 60 sekund.
- Sundejte z plotny, nechte směs vychladnout na 65 stupňů Celsia nebo méně, poté vymačkejte přebytečnou vodu z nabobtnalé želatiny a přidejte ji do směsi.
- Dobře promíchejte.
- Okamžitě nalijte do malých silikonových forem ve tvaru polokoule.
- Dejte do mrazáku.
Zázvorová náplň:
- Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou.
- Čokoládu nasekejte na malé kousky a vložte do žáruvzdorné misky.
- Nakrájejte vanilkový lusk a odstraňte semínka.
- Vložte semínka a lusk do hrnce se smetanou.
- Přidejte jak čerstvý zázvor, tak zázvorový prášek.
- Zahřejte k mírnému varu.
- Poté nechte 15-30 minut odstát.
- Vyjměte ze směsi vanilkový lusk a čerstvý zázvor.
- Zahřejte k mírnému varu, nalijte na čokoládu a nechte 30-60 sekund uležet.
- Poté jemně promíchejte stěrkou a poté emulgujte pomocí mixéru.
- Vymačkejte vodu z želatiny, přidejte čokoládovou směs a promíchejte.
- Zakryjte plastovým obalem a nechte ztuhnout v lednici ideálně přes noc.
- Ráno směs vyšlehejte šlehačem, aby byla krásně nadýchaná.
Sestavení makronek:
- Vyšlehanou zázvorovou náplň vložte do zdobícího sáčku s 1M zdobící špičkou.
- Ze směsi vytvarujte krouživým pohybem růžici na makronkovou skořápku.
- Ve středu růžice pomocí hluboké malé lžičky udělejte místo.
- Vyjměte zmrazené hruškové gelée ze silikonové formy a vložte do středu zázvorové směsi pomocí párátka.
- Pracujte rychle, aby želé nezměklo.
- Pokud změkne, vložte jej na několik minut zpět do mrazáku.
- Na hruškové želé přiklopte další skořápku.
- Makronky ozdobte dle libosti.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.