E-shop vánoční osvětlení

Marcipánové cukroví s čokoládovou polevou

12. 9. 2025

U tohoto receptu není marcipán součástí těsta, ale slouží pouze jako náplň.

Výsledek je vynikající!

Ingredience

Těsto:

  • 330 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 javorového sirupu
  • 2 celá vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Náplň:

  • 250 g marcipánu
  • 50 g cukru moučka

Zdobení:

  • čokoládová poleva
  • cukrářské zdobení

Postup

  • Připravte si mísu, dejte do ní změklé máslo, javorový sirup, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše společně vyšlehejte do pěny. Následně do směsi, postupně, zašlehejte vejce.
  • Do jiné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, promíchejte a menší polovinu této směsi vmíchejte do připravené máslové hmoty. Přidejte mleté mandle a důkladně zamíchejte, aby se vše spojilo.
  • Po menších částech přidávejte zbývající polovinu mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici.
  • Vychlazené a odpočaté těsto dejte na vál a vyválejte z něj tenký plát, ze kterého budete, pomocí formičky, vykrajovat jednotlivé kousky.
  • Cukroví dejte na plech s pečícím papírem a nechte péct v troubě, vyhřáté na 170 °C, po dobu 10 minut.
  • Po upečení odložte cukroví na rovnou podložku a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím propracujte marcipán s 25 g cukru moučka, aby vznikla hladká hmota. Zbytek moučkového cukru použijte na poprášení válu, na kterém marcipán rozválíte. 
  • Z marcipánového plátu vykrojte stejné tvary jako z těsta, které jste dali péct.
  • Dva stejné upečené tvary vždy slepte jedním marcipánovým tvarem, který vložíte mezi ně. 
  • Na závěr namočte půlku cukroví do čokoládové polevy, posypte zdobením a nechte zatuhnout.
  • Vánoční cukroví s marcipánem máte hotovo!

Marcipánové cukroví ve tvaru kapek a kosočtverců, z poloviny zdobené čokoládovou polevou.
zdroj: lifestylefood.com.au

Vyzkoušejte další rozmanité polevy na vánoční cukroví.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (35 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *