Máslová štola
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 500 kg mouky
- 1 kostka droždí
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 175 ml mléka
- 250 g másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kardamonu
- 150 g rozinek
- 70 ml rumu
- 50 g kandované citronové kůry
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 100 g nasekaných mandlí
- 50 g másla – na konečnou úpravu
- 50 g cukru moučka – na posypání
Postup přípravy:
- Den před pečením si namočte rozinky, mandle a ovocné kůry do rumu.
- Nejdříve si připravte kvásek z kvasnic, mléka a trochu mouky.
- Kvásek postavte na teplé místo.
- Jakmile kvásek vzejde, smíchejte ho s ostatními surovinami – zbytek mouky, vejce, máslo, koření a cukr.
- Vymíchejte těsto, do kterého přimíchejte naložené ovoce v rumu.
- Těsto znovu zpracujte a nechte ho na teplém místě jednu hodinu odležet.
- Tvořte bochníky těsta, které umístěte na plech a další 4 hodiny nechte odpočívat.
- Pečte na 180 stupňů asi 75 minut.
- Ihned po vytažení štolu přelijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem.
- Jakmile štola vychladne, zasypte ji moučkovým cukrem znovu.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup