Mrkvové rohlíčky s povidly
12. 9. 2025
Máte rádi povidla? Připravte si mrkvové rohlíčky se švestkovými povidly. Mrkvové rohlíčky jsou skvělé mlsání, protože obsahují minimum cukru a navíc jsou ze syrové mrkve!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 150 g másla
- 180 g najemno nastrouhané mrkve
- citronová kůra
- 1 smetanový jogurt
- švestková povidla do výplně
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání nebo obalení
Postup receptu:
- Z mouky, soli, másla, mrkve, citronové kůry a jogurtu vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odstát asi hodinu.
- Vychlazené těsto si rozdělte na tři stejně velké porce. Z každé vyválejte kruhový plát o tloušťce cca 0,5 cm.
- Ostrým nožem rozřízněte kruhy na osm trojúhelníků.
- Na nejširší okraje trojúhelníků dejte lžičku švestkových povidel.
- Rohlíčky rolujte do středu kruhu.
- Hotové uložte na plech vyložený pečícím papírem.
- Před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 200° C.
- Pečte asi 15 minut, dokud nebudou rohlíčky zlátnout.
- Nechte krátce vychladnout a navrch posypejte prosetým moučkovým cukrem.

Pro ulehčení práce můžete pro tvarování použít překlápěcí tvořítko (tvořítko na plněné pečivo). Z jedné strany uděláte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rohlíček je na světě!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě