Mrkvové sušenky s citronem a zázvorem
12. 9. 2025
Následující recept na vánoční mrkvové cukroví ze špaldové mouky je mezi ostatními sladkostmi příjemnou změnou. Je totiž příjemně osvěžující díky citronové kůře a pikantní díky zázvoru.
Ingredience
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g mrkve nastrouhané najemno
- 250 g másla
- 1 kypřící prášek
- citronová kůra z ½ citronu
- kousek kořene zázvoru (zhruba 2 cm)
Postup
- Nastrouhanou mrkev smíchejte se změklým máslem.
- Přisypte mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a oloupaný, najemno nastrouhaný, zázvor.
- Vypracujte těsto a dejte jej na 10 minut odpočinout.
- Z odpočinutého těsta tvarujte malé sušenky, případně použijte speciální sušenková vykrajovátka.
- Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Sušenky pečte zhruba 10 minut na 180 °C.
Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.

Máte-li rádi povidla, inspirujte se chutným receptem na důlkové cukroví s povidly.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě