Nadýchané croissanty z tvarohu
12. 9. 2025
Když se řekne croissant, vybaví se nám především ty máslové. Připravit je ale můžete i s pomocí tvarohu. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g tvarohu
- 130 g cukru
- 20 ml slunečnicového oleje
- 15 g medu
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1 citronu
- 1/2 čajové lžičky soli
Na potření
- 1 vejce
- 1 PL mléka
Postup:
- V míse kuchyňského robota smíchejte obě mouky, cukr, droždí a vejce.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vanilková semínka a med.
- Důkladně robotem vymíchejte dohladka.
- Teprve poté přidejte olej a sůl.
- Následně hněťte asi 10 minut, výsledkem bude hladké a pružné těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte kynout asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po uplynutí této doby těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o tloušťce 5 mm.
- Obdélník podélně rozřízněte na polovinu a z každé části vykrájejte 10 trojúhelníků.
- Následně trojúhelníky srolujte do podoby rohlíčku.
- Croissanty položte na plechy vyložené pečicím papírem a nechte je 30-40 minut kynout přikryté utěrkou.
- Poté je potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste přidali mléko.
- Pečte v troubě přehřáté na 180 °C přibližně 15-18 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě