Nejlepší vaječný koňak jako od babičky
12. 9. 2025
Vaječný likér se ve většině případů doporučuje nechat odležet, aby získat svou charakteristickou chuť, existují ale i recepty, které umožňují jeho okamžité podávání.
Ingredience:
- 4 velká vejce
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 1/3 šálku brandy nebo bourbonu
- 1/3 šálku rumu
- 1 čajová lžička muškátového oříšku
- mletá skořice nebo tyčinky skořice na ozdobu
Postup:
- Vejce a javorový sirup dejte do výkonného kuchyňského robotu a mixujte 3 minuty při vysokých otáčkách.
- Přidejte mléko, smetanu, brandy, rum a muškátový oříšek.
- Mixujte dalších 10 sekund, aby se vše spojilo.
- Nalijte vaječný koňak do sklenice, uzavřete a uložte do ledničky, dokud nebude vychlazený.
- Před nalitím vaječný koňak promíchejte.
- Ozdobte skořicovými tyčinkami nebo posypte skořicí.

Vlastnoručně vyrobený vaječný koňak můžete využít i při přípravě cukroví. Vyzkoušejte ho v receptech na vosí hnízda!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě