Oblíbené a snadné medové kuličky
12. 9. 2025
Tento recept je tak chutný, že je vhodný nejen jako cukroví na Vánoce, ale také jako sladký dezert ke kávě či čaji během celého roku.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- 200 g cukru moučka
- 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 4 lžíce medu
- rozdrcené vlašské ořechy (nejsou nezbytné)
Postup
- Nejdříve vypracujte těsto smícháním mouky, cukru a jedlé sody s vejci, medem a máslem.
- Vytvořené těsto rozválejte na placky. Placky rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 180 °C a upečte placky dozlatova. Délka pečení závisí na hrubosti placiček. Pokud placky mají cca 0,5 cm, bude 10 minut pečení stačit.
- Po vytažení z trouby nechejte placky důkladně vychladnout.
- Zatímco se placky chladí, smíchejte kondenzované mléko a rozpuštěné máslo a vytvořte krém.
- Poté vychlazené placky rozdrťte v robotu nebo ručně.
- Získanou hmotu rozdělte – větší část, ideálně jemněji nadrcenou, smíchejte s krémem a vypracujte nové těsto. Pokud máte čas, doporučujeme vložit hmotu na nějaký čas do lednice – lépe se pak s těstem pracuje.
- Vytvarujte medové koule do libovolné velikosti.
- Zbytek těsta s rozdrcenými plackami můžete v misce smíchat s vlašskými ořechy. V této směsi pak vytvořené koule obalte a máte hotové vánoční cukroví. Medové kuličky vám jednoduše učarují.

Při tvarování vánočního cukroví, medové trubičky ohýbejte za tepla, aby těsto nepopraskalo. Pečte tedy jednotlivé várky koleček s menším počtem kusů, abyste s upečeným těstem stihli pracovat. Druhou variantou je nechat kolečka v troubě do té doby, než je začnete ohýbat. Vydrží tak déle teplá.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě