Ořechové košíčky s čokoládovou polevou
12. 9. 2025
Velikost košíčků závisí na vašich osobních preferencích. Menší cukroví je na pohled krásnější, ale samozřejmě pracnější na přípravu.
Ingredience:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 170 g cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 30 g neslazeného kakaového prášku
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra a šťáva z jednoho citronu
Náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 50 ml rumu
- 50 ml mléka
- rybízová marmeláda
Čokoládový krém
- 300 g másla
- 150 g cukru moučka
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Postup:
- Do větší mísy prosejte mouku, cukr a kakao.
- Přidejte rozpuštěné máslo, mleté ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujte v těsto.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do ledničky.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň.
- V míse smíchejte mleté ořechy, cukr, teplé mléko a rum.
- Pomocí těsta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minut v troubě předehřáté na 175°C.
- V mezidobě připravte čokoládový krém.
- Nad parou vyšlehejte vejce s cukrem a poté do směsi přidejte máslo vyšlehané do pěny a kakao.
- Vše společně vyšlehejte do podoby hladkého krému.
- Upečené a vychladnuté košíčky potřete malým množstvím rybízové marmelády.
- Poté přidejte ořechovou náplň a na ni pomocí zdobítka naneste čokoládový krém.
- Vložte na dvě hodiny do ledničky vychladnout a poté namočte košíčky do teplé polevy z rozpuštěného másla s čokoládou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě