Ořechy plněné rumovým krémem
12. 9. 2025
Připravte si podle našeho jednoduchého návodu oblíbené cukroví, na které potřebujete pouze dostupné ingredience. Garantujeme, že vám ze svátečních talířů zmizí jako první!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 250 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 150 g moučkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 120 g mletých vlašských ořechů
Na krém:
- 100 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu (nebo 1 lžička rumového extraktu a 2 lžičky plnotučného mléka nebo smetany na vaření)
- 50 g jemně mletých vlašských ořechů
Volitelně na ozdobu:
- čokoláda a jemně mleté ořechy nebo moučkový cukr
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte 250 g změklého másla spolu se 150 g moučkového cukru.
- Poté pomalu přidejte 120 g mletých vlašských ořechů a 350 g hladké mouky.
- Rukama vypracujte měkké těsto a poté z něj vytvarujte dva nebo tři disky.
- Nechte v lednici zakryté potravinářskou fólií nebo pečícím papírem několik hodin nebo přes noc.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si jednotlivé formičky na ořechy a dejte stranou velký pečící plech, nejlépe s mělkým okrajem.
- Vnitřek forem na ořechy lehce postříkejte olejem ve spreji nebo je můžete lehce naolejovat.
- Vyjměte jeden disk těsta z lednice.
- Odlamujte z něj malé kousky a prsty je vtlačte do formiček na ořechy.
- Poté prstem vmáčkněte prohlubeň do středu těsta v každé formě.
- Těsto vevnitř formiček by nemělo dosahovat až k okraji, protože se během pečení zvedne.
- Pokud pečete po dávkách, můžete začít péct.
- V opačném případě vyjměte více těsta z lednice a pokračujte v lisování do formiček, dokud nevyužijete všechny formičky.
- Každou naplněnou formičku položte na plech těstem směrem nahoru.
- Pečte 8 až 12 minut, nebo dokud těsto nezezlátne.
- Upečené cukroví vyjměte z trouby a nechte krátce vychladnout.
- Ještě teplé pak jemně vyklepněte z formiček.
- Pokud cukroví příliš vychladne, bude odstranění obtížnější.
- Pokud se vám ořechy přilepí, jemně uvolněte okraje nožem.
- Viz foto nahoře vpravo. Před plněním máslovou smetanovou směsí nechte sušenky zcela vychladnout. Pokud jsou příliš jemné, nechte sušenky nejprve den nebo dva odležet.
- Na náplň vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty.
- Přidejte lžíci rumu a 50 g jemně namletých vlašských ořechů a znovu šlehejte, dokud se vše zcela nezapracuje.
- Náplň rozetřete mezi dva ořechy.
- Nechte chvíli odležet, aby náplň ztuhla.
- Poté můžete libovolně ozdobit.
- Nechte si chutnat!

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše. Nemusíte ale zoufat! Máme pro vás i další delikátní recepty na bezlepkové vánoční cukroví, po kterých se budete olizovat.
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.