Bezlepková dieta není v dnešní době ničím neobvyklým.
Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše!
Potravin bez lepku naštěstí neustále přibývá. Upéct zdravé bezlepkové vánoční cukroví lze tedy snadno a rychle! A není to žádná věda.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Klasika, která se neomrzí.
Co budete na rohlíčky z vanilky potřebovat?
- 150 g kaštanové nebo jiné bezlepkové mouky
- 40 g kukuřičné mouky
- 125 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
- moučkový cukr provoněný vanilkou na obalení
Jak vanilkové rohlíčky připravíte?
- Smíchejte oba typy mouku spolu s mletými ořechy a moučkovým cukrem.
- Přidejte změklé máslo, žloutek, sůl a vanilku vyškrabanou z podélně rozříznutého lusku.
- Vypracujte těsto a dejte jej nejméně na dvě hodiny odležet do lednice. Lepší samozřejmě je nechat těsto v lednici přes noc.
- Z těsta vyválejte delší válečky, které rozkrájejte na stejně velké dílky. Z těchto dílků tvarujte rohlíčky.
- Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je teplotě 180 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví.
- Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Kokosové tyčinky bez lepku
Polomáčená slast, často známá jako kokosový kmen, nadchne každého.
Co budete na bezlepkové tyčinky potřebovat?
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 120 g strouhaného kokosu
- 250 g bezlepkové mouky
- 3 vejce
- špetka kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 čokoláda na vaření
- domácí marmeláda podle chuti
Jak kokosové tyčinky připravíte?
- Promíchejte sypké suroviny, tedy bezlepkovou mouku, strouhaný kokos, krupicový cukr, kypřicí prášek a sůl.
- Přidejte změklé máslo a vejce.
- Vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice nejméně na tři hodiny.
- Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něj rádýlkem nebo nožem malé širší tyčinky.
- Tyčinky rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 180 °C, dokud nezrůžoví, tedy asi 7-10 minut.
- Vychladlé tyčinky můžete slepit pomocí marmelády, například pomerančové.
- Poté je z poloviny namáčejte do rozpuštěné čokolády.
Nechce se vám péct v pravém slova smyslu? Pak by vaší pozornosti neměly ujít recepty na raw vánoční cukroví.
Objevte další recepty
Citronové cukroví z rýžové mouky
Netradiční opojení, kterému podlehnete.
Co budete na cukroví z citronu potřebovat?
- 200 g rýžové mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- šťáva a kůra z jednoho pomeranče
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- 1 čokoláda na vaření
Jak citrusové cukroví připravíte?
- Mouku promíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
- Přidejte změklé máslo, vejce, šťávu a kůru z citronu i pomeranče.
- Důkladně vypracujte hladké těsto, které nechejte půl hodiny odležet v lednici.
- Těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
- Cukroví vyskládané na plechu s pečicím papírem pečte v troubě 10 minut při teplotě 170 °C.
- Vychladlé cukroví můžete polít rozpuštěnou čokoládou na vaření. Vytvořit můžete také působivé cákance.
Vánoční perníčky z bezlepkové mouky
Tradiční cukroví, které je předzvěstí Vánoc.
Co budete na bezlepkové perníčky potřebovat?
- 200 g bezlepkové mouky
- 80 g moučkového cukru
- 60 g medu
- 30 g másla
- 2 vejce
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky perníkového koření
Jak vánoční perníčky připravíte?
- Bezlepkovou mouku, perníkové koření, moučkový cukr, jedno vejce, perníkové koření a jedlou sodu promíchejte.
- Mezitím rozehřejte máslo, případně i med. Vmíchejte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte jej nejlépe přes noc do lednice.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále do tloušťky půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary.
- Perníčky pečte pomalu při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.
- Po vytažení z trouby perníčky zlehka potřete rozšlehaným vejcem, v případě potřeby přidejte trochu vody, aby perníčky byly pěkně lesklé.
- Hotové perníčky můžete ozdobit klasickou cukrovou polevou.
Oblíbené je i nepečené cukroví. Vyzkoušejte naše recepty na vosí hnízda!
Bezlepkové cukroví nejen pro celiaky
Nemusíte zrovna trpět celiakií, aby vám bezlepková dieta nemohla prospět. Nadměrná konzumace lepku není příliš prospěšná a může stát za spoustou zdravotních problémů.
Proč tedy s lepkem neskoncovat? Cukroví bez mouky, perníčky bez lepku a další dobroty vhodné pro celiaky co do chuti nijak nezaostávají za klasickým vánočním cukrovím.
Při pečení bezlepkového cukroví vsaďte na mouku z jedlých kaštanů nebo rýžovou či sójovou mouku.
Pokud neradi pečete z mouky, zkuste naše raw cukroví, kde mouku nepoužijete a navíc ani nezašpiníte troubu. 🙂
Připravujete cukroví v rámci zdravějšího stravování nebo musíte dodržovat přísnou dietu? Napište nám do komentářů, jak s tím bojujete!