Florentýnky jsou vánočním cukrovím inspirovaným italskými sušenkami z Florencie.
Přesto se u nás usídlily a zdomácněly.
Na Vánoce si je dopřává mnoho z nás.
Pokud jste se letos rozhodli, že si je upečete, máme pro vás recepty na marokánky v sedmi provedeních.
Šlehačkové marokánky s mandlemi a vlašskými ořechy
Díky obsažené šlehačce jsou tyto florentýnky nejen chutné, ale i vláčné.
Ingredience:
- 125 ml smetany ke šlehání
- 80 gramů cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 g hladké mouky
- 40 g nasekaných mandlí
- 40 g nasekaných vlašských ořechů
- 80 g kandované pomerančové kůry
- čokoládová poleva
Postup:
- Do hrnce si dáme smetanu, cukr, vanilkový cukr a mouku.
- Vaříme za stálého míchání, dokud se nevytvoří konzistence pudinku.
- Pak přidejte kandovanou kůru a ořechy a ihned odstavte.
- Těsto nechte vychladnout.
- Pak z těsta vytvarujeme menší hrudky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
- Po vychlazení máčíme spodní část marokánků v čokoládě.
Měkké florentýnky se Salkem
Už jste měli marokánky ze Salka? Je to sladká dobrota a oblíbená alternativní receptura.
Ingredience:
- 25 g másla
- 25 g hnědého cukru
- 100 g Salka
- 2 lžičky hladké mouky
- 150 g směsi sušeného a kandovaného ovoce a ořechů, jako jsou meruňky, brusinky, pražené mandlové vločky, sušený kokos atd.
- 85 g hořké čokolády
Postup:
- Máslo si spolu s cukrem rozehřejeme a necháme rozpustit.
- Přidáme kondenzované mléko a mouku a chvíli mícháme, než směs zhoustne.
Pak přidáme směs ořechů a sušeného ovoce. - Z vychladlého těsta děláme hrudky, které pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut.
- Po vychlazení máčíme v rozpuštěné čokoládě.
Vláčné florentýnky se smetanou a brusinkami
Jak vidíte, receptů na marokánky je hned několik. Tento patří měkkému a vláčnému zpracování.
Ingredience:
- ⅔ hrnku moučkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- ¼ hrnku nasekaných mandlí
- ¼ hrnku nasekaných nesolených arašíd
- hrst najemno nasekaných vlašských ořechů
- ¼ hrnku kandované pomerančové kůry
- ¼ hrnku sušených brusinek
- 2 lžičky másla
- 1 lžička medu
- 85 g tmavé čokolády
- 1 lžička ztuženého tuku
Postup:
- Do rendlíku si dáme smetanu smíchanou s cukrem a moukou.
- Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme do hustoty kaše.
- Přidáme nasekané ořechy, kandovanou kůru, med, brusinky, máslo a odstavíme.
- Necháme vychladnout.
- Pak na pečicím papíře tvoříme hrudky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
- Po vychladnutí máčíme v čokoládové polevě.
- Polevu si uděláme na vodní lázní, kde rozpustíme nalámanou čokoládu s tukem.
Objevte další recepty
Bezlepkové marokánky s rýžovou moukou
Pro ty, kdo mají alergii na gluten, nebo si jej z nějakého jiného důvodu nemohou dovolit.
Ingredience:
- 50 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 2 lžíce medu
- 75 g sušených brusinek
- 140 g strouhaného kokosu
- 150 g mandlových plátků
- 50 g kandované pomerančové kůry
- trochu strouhaného zázvoru
- 50 g rýžové mouky
- 200 g nasekané čokolády
- špetka soli
Postup:
- Smetanu, máslo, cukr a med svaříme, přidáme kokos, mouku a všechny ostatní suroviny kromě čokolády.
- Po vychladnutí přidáme čokoládu.
- Z těsta uděláme hrudky, které pečeme při 180 °C asi 10 minut.
Zdravé marokánky z plechu
Tento recept na marokánky je odlehčený a zdravější. Navíc nic nemusíte svařovat a těsto se peče na plechu jako koláč.
Ingredience:
- 80 g lískových oříšků
- 80 g para ořechů
- 200 g kandovaného ovoce
- 80 g mandlí
- 35 g hladké mouky
- 80 g medu
- 25 g kokosového cukru
- 1 lžička rostlinného oleje
Na polevu:
- 120 g víceprocentní čokolády
- lžička kokosového oleje
Postup:
- Ořechy si nasekáme na větší kousky, přidáme k nim kandovanou kůru, mouku, med a cukr vypracujeme v těsto.
- Na menší plech nebo pekáček si dáme papír na pečení, který potřeme olejem.
- Těsto rozprostřeme a pěkně na plechu uhladíme.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut.
- Poté placku necháme vychladnout.
- Z nalámané čokolády a kokosového oleje si uděláme nad horkou lázní polevu, do které pak marokánky namočíme.
Rádi byste si udělali Vánoce ve zdravém stylu? Podívejte se na zdravé recepty z fíků.
Nejlepší recept na marokánky podle Kluků v akci
Jsou jednoduché a dobré. Není jim zkrátka co dodat.
Ingredience:
- 15 g hladké mouky
- lžíce másla
- ½ hrnku mléka
- 40 g cukru
- 50 g sekaných mandlí
- 50 g sekaných vlašských ořechů
- hrst rozinek nebo sušených brusinek
- 50 g kandované pomerančové kůry
- čokoláda na polevu
Postup:
- Mouku si rozmícháme v mléce spolu s cukrem.
- Tyto ingredience svaříme do hustoty kaše.
- Následně přidáme ořechy, sušené ovoce a kůru.
- Hmotu necháme vychladnout.
- Pak tvoříme hrudky, které pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut.
- Po vychlazení máčíme v čokoládě.
Nestíháte letos napéct? Zkuste třeba rychlé nepečené cukroví.
Křupavé florentýnky s čerstvou pomerančovou kůrou
V tomto receptu na marokánky nám odpadá finální máčení v čokoládě. Tentokrát ji přidáme přímo do těsta.
Ingredience:
- 140 g nasekaných mandlových plátků
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 75 g cukru
- 120 g másla
- 80 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu
- 230 g čokolády nasekané na kousky
Postup:
- Smetanu, máslo, mouku, med a cukr si svaříme.
- Přidáme mandle, pomerančovou kůru a čokoládu, odstavíme.
- Těsto necháme vychladnout, pak děláme hrudky.
- Pečeme při 180°C asi 10 minut.
Vánoční cukroví marokánky, nebo také jinak zvané florentýnky, není úplně česká záležitost. Tato sladká dobrota s oříšky a kandovaným ovocem je převzata z italských sušenek zvaných Biscotti Fiorentini.
K oblíbeným recepturám se řadí ty se smetanou ke šlehání, ale existují i experimenty v podobě přidání Salka.
Kromě mandlí a vlašských oříšků můžete přidávat i další ořechy, kupříkladu para ořechy, arašídy, kešu nebo pistácie.
Se sušeným ovocem si také klidně pohrajte, nabízí se přidání kandované pomerančové kůry, ale také kandované citronové kůry, rozinek, brusinek a fíků, meruněk a dalších oblíbených.