Ořechové vánoční cukroví spojované krémem patří k hojně vyhledávaným.
Tato kombinace voní v mnoha českých domácnostech.
Už jste slyšeli o této variantě?
Podívejte se na ty nejlepší recepty na dortoletky na vánoční stůl.
Brabantské dortoletky s krémem
Tento recept na dortoletky v sobě ukrývá výborně rumový střed s vanilkovým krémem a ořechy.
Ingredience:
Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 300 g změklého másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 2 žloutky
Na krém:
- 2 žloutky
- 75 g másla
- 75 g cukru krupice
- hnědý rum podle chuti
- vanilkový cukr
- převařená voda
- cukr na rumovou koupel
- čokoládová poleva
- mleté ořechy na obalení
Postup:
- Ze surovin si vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout alespoň hodinu.
- Pak jej vyválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka.
- Ty následně upečeme v troubě předehřáté na 190 °C.
- Pečeme do růžova.
- Druhý den si připravíme krém.
- Žloutky s cukrem utřeme nad horkou lázní do hustého krému, který následně zchladíme.
- Poté do základu krému přidáme změklé máslo a vanilkový cukr.
- Vezmeme si dvě upečená kolečka, obě je potřeme krémem a mezi ně vložíme jedno kolečko z rumové koupele.
- Rumovou koupel si připravíme z cukru, převařené vody a rumu.
- Kolečka máčíme jen chvilku.
- Nakonec dortoletky poléváme rozpuštěnou čokoládou a po stranách obalujeme v oříšcích.
Mandlové dortoletky
A zde máme opět obměnu v podobě dortěnek s mandlemi.
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- 250 g změklého másla
Na krém:
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 250 g změklého másla
K dokončení:
- 150 g mandlových půlek
- 100 ml rumu
- čokoláda a tuk polevu
Postup:
- Ze surovin si zpracujeme těsto, které necháme alespoň 30 minut v lednici odležet.
- Pak si z těsta vyválíme cca 4 mm tlustou placku a vykrajujeme kolečka.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
- V mezičase si nachystáme krém.
- Vejce si s cukrem nad vodní lázní vyšleháme do husté pěny.
- Po vychlazení je vmícháme do vyšlehaného másla s rumem.
- Kolečka slepujeme krémem a máčíme v čokoládě.
- Navrch dáváme půlky mandlí.
Objevte další recepty
Babiččiny dortoletky s máslovým krémem
Cukroví od našich babiček prostě chutná nejlépe. Zkuste tento recept na dortoletky, které se vyjímají lahodným krémem z másla.
Ingredience:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 175 g másla nebo ztuženého tuku
- 50 g vlašských nebo lískových ořechů
- 1 balíček vanilkového cukru
Krém:
- 50 g másla
- 75 g mletých ořechů
- 75 g mletých piškotů
- 1 balíček vanilkového cukru
- moučkový cukr
- rum
- převařená voda
Na dokončení:
- čokoláda na vaření
- mleté ořechy na obalení
Postup:
- Ze surovin si vypracujeme těsto.
- Dáme jej zchladit alespoň na hodinu do lednice.
- Pak si z něj vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka.
- Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 8 minut.
- Necháme důkladně vychladit.
- Mezitím si nachystáme krém.
- Máslo utřeme s vanilkovým cukrem, piškoty a ořechy.
- Připravíme si rumovou lázeň na prostřední kolečko.
- Rum smícháme s převařenou vodou cukrem.
- Dvě kolečka potřeme krémem.
- Prostřední kolečko krátce namočíme do rumové lázně a všechny vrstvy slepíme.
- Nakonec poléváme vršky čokoládou a okraje obalujeme v mletých oříšcích.
Vyzkoušejte také další recepty na oříškové cukroví.
Dortěnky z bílků s čokoládou
Bílkový recept na dortoletky se přímo nabízí, když máte nevyužíté bílky. Aby nezůstaly na ocet, můžete je dovést do této chutné podoby.
Ingredience:
- 5 bílků
- 35 g moučkového cukru
- 250 g změklého másla
- 100 ml silné kávy (cca 5 lžiček)
- mleté vlašské ořechy
- čokoláda na obalení
Postup:
- Bílky si vyšleháme do tuha.
- Pak po lžících zašleháváme cukr.
- Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme malá kolečka.
- Pečeme (sušíme) při 100 °C asi hodinu.
- Máslo si s cukrem utřeme do pěny a postupně přiléváme vychladlou kávu.
- Pokud se krém srazí, šleháme chvíli nad parou, a následně zchladíme.
- Upečená kolečka mažeme krémem až po okraje.
- Ořechy smícháme s nastrouhanou čokoládou a použijeme na obalení okrajů.
Zásobu oříšků zase můžete zužitkovat třeba i do nepečených rumových koulí. Inspirujte se u nás!
Dortoletky s lískovými oříšky
Trochu jiný šmrnc můžeme tomuto vánočnímu cukroví dodat i obměnou ořechového základu. Tentokrát sáhneme po lískových oříšcích.
Ingredience:
Na těsto:
- 375 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 150 g mletých lískových oříšků
- 1 vanilkových cukr
- 375 g změklého másla
- 2 lžičky mleté skořice
Na krém:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 375 g změklého másla
Postup:
- Ingredience na těsto si smícháme.
- Těsto si zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do chladu.
- Poté jej rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
- Vejce si s cukrem nad vodní lázní vyšleháme do husté konzistence.
- Po vychlazení na pokojovou teplotu přimícháme změklé máslo.
- Prostřední kolečka máčíme v rumu, který můžeme zjemnit převařenou vodou a cukrem.
- Na dvě krajní kolečka mažeme krém, doprostřed klademe namočené kolečko.
- Po ztuhnutí poléváme čokoládou a okraje obalujeme v oříšcích.
- Vrchy můžeme ozdobit libovolnými ořechy.
Dortolenky, dortěnky nebo také brabantské dortoletky či dotíčky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví.
Tradičně sestávají z máslové sušenky, která je spojena buďto další sušenkou namočenou v rumu nebo krémem.
Toto cukroví se dále zdobí čokoládou a okraje se obalují v mletých oříšcích.
Nejhojněji se využívá ořechů vlašských, ale chybu neuděláte ani ořechy lískovými nebo mandlemi.