Rumové cukroví by nemělo chybět na stole žádné hospodyňky.
Připravte si našich 5 receptů, díky kterým bude mít vaše cukroví šmrnc a úžasnou vůni!
Klasické nepečené rumové kuličky
Nechcete, aby u vás na Vánoce chybělo nějaké důležité vánoční cukroví? Rumové kuličky jsou určitě jedním z nich!
Ingredience
Těsto:
- 1 balení klasických piškotů
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 100 g kakaa
- 300 ml rumu
Na obalení:
- kokos
- kakao
Postup
- Piškoty rozdrťte na malé kousky a smíchejte je s kakaem a cukrem.
- Přimíchejte máslo a rum. Bude-li se vám zdát těsto příliš sypké, můžete do něj přidat lžíci medu.
- Vzniklou hmotu nechte chvíli uležet.
- Poté tvarujte kuličky ve zvolené velikosti.
- Vánoční rumové cukroví obalte, dle chuti, do kokosu nebo kakaa. Zajímavě vypadá kombinace obojího.
Linecké cukroví s rumem
Tato dobrota by neměla chybět na žádném vánočním stole!
Vyzkoušejte linecké těsto tak trošku jinak – s rumem.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek mletých lískových oříšků
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky skořice
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvého muškátového oříšku (nebo mletého)
- 1 šálek nesoleného másla
- ½ šálku krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ až ¾ šálku malinového džemu bez pecek (nebo jiného džemu či zavařeniny, kterou máte rádi)
- 1 lžička až 1 lžíce rumu (podle chuti)
- ⅓ šálku moučkového cukru
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, mleté lískové oříšky, prášek do pečiva, koření a sůl.
- V jiné velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte vejce, vanilkový extrakt a rum (volitelně). Šlehejte, dokud se hmota dobře nespojí, a mísu vyškrábejte.
- Vmíchejte suché přísady a promíchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo být mírně lepivé.
- Z těsta vytvarujte jeden nebo dva kotouče a zabalte je. Dejte do chladničky na 15 až 30 minut, dokud nebude pevné, ale ne tvrdé.
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si několik plechů na pečení se silikonovými podložkami nebo pergamenovým papírem.
- Na dobře pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku přibližně 4,5 cm. Pomocí lineckého vykrajovátka nebo 6–7cm širokého vykrajovátka vykrojte všechny sušenky. Pro vykrojení středu poloviny sušenek použijte malou stranu lineckého vykrajovátka nebo malé 1–2cm vykrajovátko.
- Po vykrojení položte sušenky na připravené plechy alespoň 2,5 cm od sebe. Před pečením vložte plechy na 10 minut do chladničky.
- Pečte 12 až 16 minut, v polovině pečení plech otočte, dokud okraje lehce nezezlátnou. Spodní části obvykle trvají déle než vykrojené vrchní části a výřezy.
- Vyjměte je a nechte pár minut vychladnout na plechu, než je přesunete na drátěnou mřížku, kde se dokončí chlazení.
- Po vychladnutí lehce poprašte vršky sušenek (s výřezy) moučkovým cukrem.
- Do džemu vmíchejte rum a míchejte tak dlouho, dokud se dobře nespojí.
- Pomocí cukrářského sáčku naneste na dna sušenek džem, přibližně ½ až 1 čajovou lžičku na jednu sušenku.
- Opatrně přiložte vrchní části, abyste sušenky spojili do sendviče.
Tak trochu jiné cukroví máčené v rumu
Na Vánoce nemusíte pouze péct. Sebe i své hosty můžete potěšit sladkou dobrotou máčenou v rumu!
Podívejte se, jak připravit ty nejlepší vánoční třešničky!
Ingredience
- 1 sklenice třešní se stopkami
- 1/2 šálku rumu
- 100 g hořkosladké čokolády nasekané na kousky
- 1 čajová lžička ztuženého tuku (dle vlastního výběru)
- Třesně vložte do mísy a zalijte je rumem. Přikryjte je a nechte je v lednici přes noc. Následující den je slijte a osušte.
- V rendlíku rozpusťte čokoládu a ztužený tuk. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Třešně ponořte do čokoládové směsi a nechte přebytečné množství okapat.
- Položte na pečící papír nebo mřížku a nechte ztuhnout.
- Dobrou chuť!
Objevte další recepty
Rumové měsíčky s polevou
Možná znáte toto vánoční cukroví s citronovou polevou. Dovolte nám představit vám o něco zajímavější recept, a to recept s polevou z rumu.
Ingredience
Těsto:
- 140 g polohrubé mouky
- 140 g cukru moučka
- 140 g másla
- 40 g kakaa
- 4 vejce
- 120 g mletých ořechů (volitelné)
Poleva:
- 200 g cukru moučka
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce horké vody
- 3 lžíce oleje
- citronová šťáva (volitelné)
Postup
- Vyšlehejte máslo s cukrem a kakaem. Šlehejte asi 20 minut, dokud nevytvoříte pěnu.
- Za stálého míchání přidejte vajíčka a mouku. Snažte se, aby těsto působilo jako pěna.
- Rozetřete hmotu na, vymazaný a hrubou moukou vysypaný, plech. Pro rovnoměrné rozprostření použijte stěrku.
- Pečte ve vyhřáté troubě, na 175 °C, a to po dobu asi 20 minut.
- Mezitím smíchejte ingredience na polevu a vytvořte hladkou hmotu. Tou potřete upečené těsto poté, co jej necháte trochu vychladnout.
- Můžete začít vykrajovat. A jak vykrajovat půlměsíčky, abyste využili co nejvíce těsta? Vykrajujte tvary, pomocí formičky, těsně vedle sebe. Zbyde vám tak nejméně odpadu.
Měsíčky nemusíte zdobit pouze polevou. Inspirujte se návodem na zdobení vánočního cukroví.
Ořechové rumové kostky
Toto ořechové vykrajované cukroví je skvělé, pokud máte ve spíži nějaký kokos nebo ořechy navíc.
Vyzkoušejte ho!
Ingredience
Kostky:
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice
- 170 g polohrubé mouky
- 140 g lískových oříšků (volitelné)
- 140 g čokolády
- 6 ks vajec
- ½ balení prášku do pečiva
- 2 cl mléka
- 2 cl rumu
Na obalení:
- čokoláda
- kokos
Postup
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a soli vyšlehejte sníh a odložte jej bokem.
- Dále utřete máslo se solí a cukrem. Poté do hmoty přidejte oddělené žloutky.
- Přidejte nasekanou čokoládu, ořechy, mléko, rum, mouku a prášek do pečiva.
- Nakonec jemně vmíchejte sníh.
- Vytvořené těsto dejte na vyšší plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte 30 minut, ve vyhřáté troubě, na 175 °C.
- Po vychladnutí rozkrájejte těsto na rovnoměrné kostky, které můžete ještě mírně smočit v rumu. Záleží, jak moc rumovou chuť chcete.
- Namočte kostky do rozpuštěné čokolády a obalte je kokosem. Pokud nechcete použít kokos, můžete rumové cukroví ozdobit lískovými oříšky.
Prozkoumejte také další recepty na čokoládové vánoční cukroví.
Vánoční kakaové rumové cukroví
Kakaové cukroví chutná snad všem. A co teprve, když je v něm špetka voňavého rumu, který dodá cukroví ten správný říz.
Vyzkoušejte náš snadný recept!
Ingredience
- 1 a ¼ šálku mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ šálku mletých lískových ořechů
- tabulka mléčné čokolády
- ¼ šálku nesoleného másla
- ¼ šálku rumu
- 2 velká vejce
- ¼ šálku moučkového cukru (k posypání sušenek)
Postup
- V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a lískové ořechy.
- Připravte vodní lázeň, ve které roztopte čokoládu s máslem.
- Vmíchejte do čokolády rum a čokoládovou směs ochlaďte.
- Rozšlehejte vejce a vmíchejte do něj směs s moukou a čokoládou.
- Těsto zakryjte a nechte jej 1 hodinu odpočívat, dokud nebude tuhé.
- Těsto rozpulte a vytvarujte z každého kusu válec.
- Zabalte obě poloviny do potravinové folie a nechte 4 hodiny odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Obě těsta nakrájejte na kousky o šířce 1,5 cm a dejte je na, pečícím papírem vyložený, plech. Mezi kousky vždy nechte aspoň 3cm prostor.
- Pečte asi 8 minut a poté nechte cukroví vychladnout. Následně jej posypte moučkovým cukrem.
- Z tohoto těsta vytvoříte asi 36 kusů rumového cukroví.
Rumová poleva na perníčky
Připravte si jeden z receptů na vánoční perníčky a ozdobte je rumovou polevou.
Výhodou této dobroty je, že můžete ozdobit nejen cukroví, jako jsou například skvělé rohlíčky s rumovou polevou, ale také nejrůznější dorty a jiné dezerty, a to během celého roku.
Ingredience
- ½ šálku másla (v pokojové teplotě)
- 0,5 kg moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup
- Elektrickým mixérem vyšlehejte máslo do krémové konzistence. Použijte střední výkon mixéru, abyste máslo nepřešlehali.
- Zatímco šleháte, při nízké rychlosti, přidávejte postupně 1 šálek moučkového cukru.
- Jakmile se cukr vstřebá, přidejte rum, mléko a vanilku.
- Šlehejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience nepropojí a nevznikne hladká poleva.
- Postupně přidejte zbytek cukru a máte hotovo.
Zaujala vás rumová poleva? Pak by vás mohly zajímat i další polevy na vánoční cukroví.
Cukroví s rumem voní, chutná a navíc vypadá, na svátečním stole, opravdu skvěle.
Potěšte své okolí originálními recepty a užijte si tu pravou chuť Vánoc!