Šlehačkové vánoční cukroví je křehké a na jazyku se doslova rozplývá.
Vyzkoušejte naše recepty, které jsou jednoduché, a připravíte je opravdu rychle.
Provoňte svůj domov a dopřejte si jedinečný chuťový zážitek!
Šlehačkové cukroví z Omegy
Omega je 100% jedlý rostlinný tuk, který je vhodný k přípravě polev, moučníků a těsta na cukroví.
Ingredience
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g Omegy
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladkou mouku k poprášení válu
Zdobení:
- moučkový a vanilkový cukr (na obalení)
Postup
- Nachystejte si mísu, nasypte do ní polohrubou mouku a nastrouhejte ztužený tuk. Přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30–60 minut odležet v lednici.
- Těsto položte na pomoučený vál a rozválejte jej na plát o výšce 1 cm.
- Zvolte formičky k vykrajování cukroví. Mohou to být hvězdičky, stromečky a další tvary. Cukroví rozložte na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 190 °C.
- Pečte zhruba 10–12 minut, záleží na typu trouby a tloušťce těsta. Správně upečené šlehačkové cukroví by mělo mít světle žlutou barvu.
- Plech vyndejte a ještě teplé cukroví opatrně shrňte do mísy, ve které je připravená směs vanilkového a moučkového cukru. Všechny kousky cukroví pečlivě obalte.
- Nechte šlehačkové vánoční cukroví vychladnout a uskladněte jej do vzduchotěsné nádoby do doby, než jej budete chtít podávat.
Rostlinný tuk Omega můžete použít také v receptu na kávové vánoční cukroví ve tvaru hvězdiček.
Šátečky ze šlehačkového těsta
Pokud milujete snadné a rychlé recepty, tento recept je jako stvořený pro vás!
Těsto není třeba rozvalovat ani hníst. Vaří se v hrnci a je hotové během chviličky.
Výhodou receptu je, že si těsto můžete připravit předem a uložit ho do chladničky nebo jej zmrazit.
Zmrazit můžete také hotové cukroví a podávat jej jako zajímavost.
Ingredience
Těsto:
- 200 ml vody
- špetka soli
- 8 g sušeného plnotučného mléka
- 90 g nesoleného másla v pokojové teplotě
- 110 g mouky
- 3 velká vejce
Krém
- 375 ml plnotučného mléka
- 75 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 2 velké žloutky
- 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 ml smetany ke šlehání (v chlazeném stavu)
- moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup
Těsto
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, sůl, sušené mléko a máslo a vařte na mírném ohni.
- Přidejte najednou všechnu mouku.
- Míchejte dřevěnou lžící, dokud se dobře nespojí a nevytvoří se koule těsta. Pokračujte ve vaření po dobu 2 až 4 minut, dokud se těsto neodlepí od stěn hrnce. Všimněte si také, že se část těsta přilepí na dno hrnce a vytvoří tenký film – to je normální.
- Uvařené těsto přendejte do velké mísy a nechte ho trochu vychladnout (musí být jen natolik chladné, aby se při přidávání vajec nerozvařilo). Mezitím předehřejte troubu na 205 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Do těsta přidávejte po jednom vejci a po každém přidání dobře promíchejte. Po přidání všech vajec získáte těsto s konzistencí, která se dá vytvarovat do trubiček.
- Připravte si zdobicí sáček s velkou kulatou špičkou a naplňte jej těstem.
- Povrch plechu, vyloženého pergamenem, postříkejte nebo pokropte trochou vody. Držte sáček ve vzpřímené poloze, v úhlu 90 stupňů vůči povrchu, a vytvářejte malé kopečky těsta o průměru asi 2 cm, mezi kterými nechte další 2 cm odstup. Navlhčeným prstem jemně zatlačte špičaté konce na vrcholcích každého z nich.
- Pečte 20 minut. Během této doby troubu neotvírejte. Po 20 minutách by měly být věnečky nafouklé a na povrchu lehce zhnědlé (pokud ne, nechte je péct ještě několik minut – v závislosti na vaší troubě může být také nutné plech otočit, aby všechny věnečky měly stejnou barvu). Poté snižte teplotu trouby na 190 °C a otevřete dvířka trouby. Pokračujte v pečení po dobu 10 minut s otevřenými dvířky trouby, což pomůže jejich vysušení.
- Věnečky přeneste na chladicí mřížku. Jakmile vychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, udělejte dřevěnou špejlí nebo jiným ostrým předmětem na dně každého šátečku malý otvor a nechte vychladnout.
Krém
- Ve středně velkém hrnci smíchejte 280 ml mléka s vyškrábanými semínky z vanilkového lusku (nebo přidejte vanilkový extrakt). Zahřívejte na mírném až středně mírném ohni. Mezitím ve středně velké míse smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Poté přidejte zbývajících 95 ml mléka a žloutky. Šlehejte, dokud se dobře nespojí a nezůstanou žádné hrudky.
- dyž mléko začne vřít, přilijte přibližně jeho polovinu do žloutkové směsi a přitom ji šlehejte. Poté celou tuto směs vlijte zpět do hrnce. Hrnec postavte zpět na sporák na střední teplotu. Směs stále šlehejte, dokud nezhoustne a nezačne bublat. Odstavte z ohně.
- Krém ihned přelijte do mísy stojanového mixéru. Zapněte přístroj a nechte jej šlehat cukrářský krém, dokud zcela nevychladne. Přendejte ho do velké mísy a přikryjte plastovou fólií, přičemž dbejte na to, aby se fólie dotýkala povrchu cukrářského krému, aby se na něm nevytvořila „kůže“. Odstavte.
- V čisté míse šlehejte studenou smetanu ke šlehání při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Pečivový krém důkladně promíchejte a poté do něj vmíchejte asi 1/3 šlehačky. Poté směs vmíchejte zpět do zbytku šlehačky. Skládejte, dokud se dobře nespojí.
- Krém vložte do zdobicího sáčku opatřeného špičkou na plnění.
- Vložte špičku zdobicího sáčku do otvoru na dně šátečku. Vtlačte do něj krém. Při plnění budete cítit určitý odpor (určitě poznáte, že máte přestat tlačit, jakmile začne z otvoru vytékat trochu náplně – pokud se tak stane, stačí přebytek setřít).
- Hotové cukroví, pokud chcete, posypte moučkovým cukrem.
Vánoční šlehačkové rohlíčky s kokosem
Jistě znáte klasické vanilkové rohlíčky. Proč je ale letos nezkusit připravit trochu jinak?
Zkuste je upéct s pomocí šlehačky, která zajistí jejich lehkou strukturu a jemnou chuť!
Ingredience
- 450 g polohrubé mouky
- 120 g kokosu
- 250 g másla (můžete nahradit Herou)
- 1 žloutek
- 230 ml smetany ke šlehání
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup
- Mouku nasypte do mísy, přidejte kokos, vanilkový cukr, kypřící prášek a promíchejte všechny suché suroviny samostatně.
- Přidejte změklé máslo či Heru, přilijte žloutek, smetanu ke šlehání a vypracujte jemné hladké těsto.
- Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 2–2,5 hodiny odležet do lednice.
- Poté těsto vyndejte a odtrhávejte z něj kousky, které můžete napěchovat do silikonové formy na rohlíčky nebo do běžných pečících formiček (pokud je to potřeba, můžete je vymazat sádlem).
- Nemáte-li nic, co byste mohli použít k vytvarování rohlíčků, můžete je vytvarovat ručně.
- Naskládejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 160 °C.
- Rohlíčky ze šlehačkového těsta se musí upéct dozlatova. Po upečení je zlehka pocukrujte a kraje namočte do čokoládové polevy.
- Aby vám rohlíčky neztvrdly, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.
Rohlíčky k Vánocům jednoznačně patří. Vyzkoušejte náš recept na vánoční mrkvové rohlíčky a udělejte je letos trochu jinak!
Objevte další recepty
Křehké mini šlehačkové vánoční cukroví
Práci s tímto těstem zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte jednoduchý recept, jehož příprava vám nezabere moc času.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 250 g Hery (pokud vám její chuť nevyhovuje, můžete použít máslo)
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- moučkový a vanilkový cukr (na obalení)
Postup
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte, na kostičky nakrájenou, Heru (máslo) a přelijte smetanou ke šlehání.
- Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, které následně zabalte do fólie a dejte zhruba na 1–2 hodiny odpočinout do chladničky.
- Odleželé těsto přendejte na pomoučený vál (máte-li silikonový vál, mouka nebude potřeba) a vyválejte plát o výšce 0,5–1 cm.
- Z těsta vykrojte, pomocí formiček, různé tvary a ty rozložte na plech, vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě, předehřáté na 150 °C, po dobu 10–15 minut.
- Správné vánoční cukroví ze šlehačky musí zůstat světle žluté. Pokud máte rádi výrazně sladkou chuť, obalte, ještě horké, cukroví ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
- Pokud dáváte přednost méně sladké verzi, nechte cukroví nějakou chvíli vychladnout. Až poté jej obalte v cukru.
Hrníčkové šlehačkové cukroví
Skvělou vánoční volbou je cukroví, které chutná, ale nenutí vás, při jeho přípravě, strávit hodiny v kuchyni.
Hrníčkový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, jelikož odpadá zdlouhavé vážení.
Ingredience
Košíčky:
- 1 a ½ šálku (asi 375 ml) mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 1 šálek cukru
- 2 vejce (v pokojové teplotě)
- ¾ šálku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Poleva:
- ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 4 šálky moučkového cukru
- ¼ šálku 35% smetany ke šlehání (značky Tatra)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
Košíčky:
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičku na muffiny. Máte-li formu silikonovou, není třeba ji vymazávat. V jiném případě vyložte jednotlivé košíčky pečícím papírem nebo je vymažte trochou másla či oleje.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs odložte stranou.
- Ve druhé misce, pomocí elektrického mixéru, rozšlehejte máslo s cukrem, dokud nebude lehké a nadýchané.
- Do této směsi přidejte vejce. Přidávejte je postupně! Nejprve rozšlehejte první vejce, dokud se úplně nespojí se směsí a až poté přidejte druhé vejce.
- Snižte otáčky mixéru na minimum a střídavě přidávejte mouku z první mísy a mléko. Přidáváním mouky začínejte a přidáním mouky také končete.
- Takto připravenou směsí naplňte jednotlivé formy na muffiny. Můžete si pomoci lžící. Formy naplňte asi do ¾ jejich objemu.
- Pečte po dobu 18–20 minut. Po této době špejlí zkontrolujte, zda se na ni těsto, uprostřed muffinů nelepí. Pokud ne, máte hotovo.
- Hotové muffiny nechte vychladnout.
Poleva:
- Šlehejte máslo, dokud není lehké a načechrané.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidejte moučkový cukr, smetanu, vanilku a sůl. Vyšlehejte vše do hladka a je-li to potřeba, přidejte trochu smetany (1–2 lžíce).
- Zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte asi 1–2 minuty, dokud nebude poleva jemná a nadýchaná.
- Naplňte polevou cukrářský sáček na zdobení a opatrně polevou ozdobte vychladlé muffiny.
- Nemáte-li cukrářský sáček, můžete ke zdobení použít lžíci.
Toto šlehačkové vánoční cukroví můžete ozdobit také barevným sypáním, ovocem nebo hoblinkami z čokolády. Právě různorodost z něj dělá cukroví, které je možné připravit nejen v čase Vánoc, ale také u příležitostí narozeninových oslav nebo posezení s přáteli.
Nemáte rádi vážení, ale rádi byste o Vánocích upekli něco dobrého? Prozkoumejte naše recepty na hrníčkové cukroví.
Šlehačkové cukroví s ořechy
Budete-li mít toto cukroví na stole, můžete si být jistí, že si jej hosté nejen všimnou, ale také, že jim bude chutnat.
Vyzkoušejte recept plný ořechů, šlehačky a skvělé čokolády!
Ingredience
Těsto:
- ½ šálku másla (v pokojové teplotě)
- ⅔ šálku cukru
- 1 vejce (žloutek oddělte od bílku)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilky
- 1 šálek mouky
- ⅓ šálku kakaového prášku
- ½ lžičky soli
- 1 šálek kešu ořechů (nasekaných)
Poleva:
- ¾ šálku práškového cukru
- 1 a ½ lžíce másla (v pokojové teplotě)
- 1 lžíce mléka
- ½ lžičky vanilky
- 1 tabulka mléčné čokolády
- ½ šálku 33% smetany ke šlehání
Postup
- Máslo a cukr smíchejte dohromady. Přidejte vaječný žloutek, mléko a vanilku. Vše míchejte, dokud se vše nepropojí.
- V druhé misce smíchejte mouku, kakao a sůl a přidejte všechno z první misky. Pořádně zamíchejte a vložte na 1 hodinu do ledničky.
- Zatímco se směs chladí, připravte si krém.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a odstavte. Do rozpuštěné čokolády přidejte všechny zbylé ingredience na polevu a vyšlehejte hladký krém.
- Vyndejte těsto z lednice a vytvořte z něj malé kuličky o průměru asi 1,5 cm. Takto připravené kuličky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Každou kuličku potřete sněhem z vyšlehaného bílku a posypte kešu ořechy.
- Následně pečte na 180 °C, po dobu 10–12 minut.
- Jakmile je cukroví upečené, nechte jej asi 5 minut vychladnout.
- Připravenou polevu vlijte do cukrářského sáčku na zdobení a na každé cukroví, dejte, do jeho středu, malou slzu směsi.
- Nechte vychladnout a podávejte.
- Vánoční cukroví ze šlehačky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dní.
Máte rádi ořechy? Pak byste neměli přehlédnout další skvělé recepty na ořechové vánoční cukroví!
Zaujaly vás uvedené recepty, ale nevíte, kdy péct šlehačkové vánoční cukroví?
Jelikož se jedná o jednoduché těsto, které není určeno pro dlouhé skladování, doporučujeme jej péct několik dní před Vánocemi.
Zapojte do příprav celou rodinu a užijte si společně strávený vánoční čas, plný nádherných chutí a vůní!