Věděli jste, že receptura na tatranky je dodnes tajná?
Proto je spousta lidí zahrnuje do svých receptů.
Využijte toho a připravte si lahodné vánoční tatrankové cukroví.
Tatranky můžete použít jak na těsta, tak i na krémy.
Tatrankové Ferrero Rocher
Kdo by nemiloval vynikající kuličky Ferrero Rocher – připravte si jejich vánoční tatrankovou alternativu.
Tento recept je i velmi jednoduchý a rychlý – patří mezi oblíbené nepečené vánoční cukroví z tatranek.
Budete potřebovat:
- 2 kusy čokoládové tatranky
- 50 g arašídů – nesolených
- 2 ks lískooříškové 3D tatranky
- 6 lžic čokoládového krému například Nutella
Postup přípravy:
- Všechny tatranky nastrouhejte, přidejte k nim čokoládový krém a jemně nasekané arašídy.
- Ze směsi tvořte kuličky, které namáčejte v rozpuštěné čokoládě.
- Před zatuhnutím kuličky obalujte v nasekaných arašídech.
- Kuličky nechte ztuhnout a uchovávejte v lednici.
Medvědí tlapky z tatranek
Medvědí tlapky nebo taky medvědí pracny patří mezi staročeské recepty na vánoční cukroví s ořechy.
Ovšem, už jste zkoušeli medvědí pracny z tatranek?
Budete potřebovat:
- 3 kusy oříškových tatranek
- půl šálku kokosu
- půl šálku mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce holandského kakaa
- 100 g cukru moučka
- 250 g másla – pokojové teploty
- 1 vejce
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte ořechy a najemno je umelte.
- Nastrouhejte tatranky na jemném struhadle.
- Mouku společně s cukrem a kakaem prosijte.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hutné těsto, které vložte na noc do lednice.
- Další den těsto naplňte do formiček a pečte při teplotě 170 stupňů asi 8 minut – doba závisí na troubě, je třeba cukroví sledovat.
- Nechte je chvilku vychladnout a poté tlapky z formiček opatrně vyndejte.
- Tlapky obalujte ještě teplé v moučkovém cukru.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.
Slepované cukroví z tatranek
Budete potřebovat:
- 250 g 100 procentního ztuženého tuku
- 1 vejce
- 350 g hladké mouky
- 3 ks tatranek – oříšková příchuť
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 60 g moučkového cukru
Postup přípravy:
- Nejdříve si najemno nastrouhejte tatranky.
- Aby se vám dobře s těstem pracovalo, nastrouhejte i celý tuk.
- Všechny ingredience spolu smíchejte a vytvořte vláčné těsto.
- Těsto vložte přes noc do lednice.
- Další den si připravte masový mlýnek se speciálním zdobícím nástavcem, přes který těsto protlačte a tvořte tak malé tyčinky.
- Ty skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte při teplotě 180 stupňů asi 10-12 minut.
- Tatrankové cukroví nechte vychladnout.
- Nutelou k sobě přilepujte vždy dvě tyčinky.
- Nakonec je můžete dozdobit dle libosti – například konce namočit do tmavé či bílé čokolády.
- Skladujte v tmavém, chladném místě.
Objevte další recepty
Tatrankové kuličky s rumem
Tatrankové kuličky patří mezi další nepečené vánoční cukroví, které můžete dělat na poslední chvíli.
Budete potřebovat:
- 150 g cukru moučka
- 5 ks tatranek
- 150 g Hery – pokojové teploty
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- kokos na obalování
Postup přípravy:
- Připravte si tatranky a najemno je nastrouhejte.
- Nastrouhané tatranky smíchejte s cukrem, Herou, rumem a kakaem.
- Hotovou hmotu vložte na 20 minut do lednice.
- Poté začněte tvarovat kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu.
- Skladujte v lednici.
Tento oblíbený vánoční recept můžete obměnit například tak, že dovnitř tatrankové kuličky vložíte višně naložené v rumu.
Tatrankové válečky
Budete potřebovat:
- 100 g strouhaného kokosu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 4 kusy tatranek
- 2 balení miňonek
- 1 žloutek
- 2 lžíce 100 procentního rostlinného ztuženého tuku
- 200 g čokolády na vaření
- 4 lžíce rumu
Postup přípravy:
- Nejdříve si nachystejte tatranky, které spolu s miňonkami nakrájejte na malé kousky.
- Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
- Poté přidejte žloutek a rum a ze směsi vytvořte hladkou hmotu.
- Připravené těsto vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Mezitím si nachystejte vodní lázeň, ve které nechte rozpustit tuk a čokoládu.
- Z těsta tvarujte malé válečky, které obalujte ihned v kokosu – místo kokosu můžete použít nasekané arašídy.
- Skladujte v lednici.
Krém z tatranek
Jestli chcete své hosty o vánočním čase zaujmout, připravte jim recept na plněné vánoční cukroví (není hotovo), na které díky tatrankovému krému nezapomenou.
Budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 200 g změklého másla
- 2 polévkové lžíce nutelly
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- 2 Tatranky s lískooříškovou příchutí
Postup přípravy:
- Mléko nalijte do hrnce, přisypte mouku a dobře rozmíchejte.
- Ze směsi uvařte hustou kaši – dávejte pozor na připálení.
- Jakmile je kaše hotová, nechte ji zcela vychladnout.
- Mezitím si vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem dohladka – nesmí být žádné hrudky.
- Poté začněte postupně přidávat nutellu a připravenou vychladlou kaši z mouky a mléka.
- Tatranky najemno nastrouhejte – můžete je i rozmixovat pro lepší konzistenci krému.
- Nakonec do krému nastrouhané tatranky opatrně vmíchejte.
- Hotový krém skladujte v lednici.
Jak se vám líbí tyto recepty na vánoční cukroví z tatranek? Nechte se jimi inspirovat, pokud zrovna opravdu nestíháte.