E-shop vánoční osvětlení

Ořechy slepované mascarpone krémem

12. 9. 2025

Netradiční ořechy s chutí vanilky a pomerančů plněné delikátním oříškovým mascarpone krémem musíte letos vyzkoušet! Oživí vaši sváteční tabuli a hosté se budou olizovat. 

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g másla
  • 100 g sádla
  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru
  • hladká mouka podle potřeby
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaná pomerančová kůra

Na krém:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumového aromatu
  • 250 g mascarpone

Postup

  • Jemně promíchejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, práškem do pečiva a jedlou sodou.
  • Jemně rozpusťte sádlo a máslo (mělo by být rozpuštěné, ale ne horké).
  • Přidejte žloutky do rozpuštěného sádla a másla, poté přidejte mléko a dobře promíchejte.
  • Postupně přidávejte mouku a pokračujte v míchání.
  • Přidejte tolik mouky, abyste získali homogenní lesklé a snadno zpracovatelné těsto.
  • Těsto by nemělo být tuhé, ale mírně měkké, aby se s ním dalo manipulovat.
  • Těsto zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
  • Předehřejte troubu na 170-180 stupňů Celsia.
  • Formičky na ořechy lehce vymažte máslem. 
  • Těsto rozdělte na malé kousky o velikosti lískového ořechu.
  • Vložte kousek těsta do formičky a přitlačte jej tak, aby pokrýval celý vnitřek formy.
  • To samé udělejte se zbytkem těsta.
  • Dejte naplněné formičky na velký plech a vložte do trouby.
  • Pečte 12–15 minut, dokud cukroví lehce nezhnědne.
  • Nenechte ho zhnědnout příliš, bylo by pak tvrdé.
  • Pokračujte, dokud nepotřebujete všechno těsto.
  • Připravte si krém.
  • Jemně ušlehejte bílky.
  • Přidejte cukr, kakao a mleté ​​ořechy a směs dejte na sporák na mírný plamen.
  • Nechte krém na teple 5-6 minut, dokud mírně nezhoustne.
  • Stáhněte z ohně a přidejte rumové aroma.
  • Poté zapracujte mascarpone.
  • Dobře promíchejte, dokud nezískáte homogenní krém.
  • Krémem naplňte ořechové skořápky.
  • Dobrou chuť!
Ořechy s chutí vanilky a pomerančů plněné oříškovým mascarpone krémem v misce.
www.chefspencil.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (23 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *