E-shop vánoční osvětlení

Ovocný chlebíček z 5 bílků

12. 9. 2025

Skvělý nápad, který vám ušetří práci a moučníku dodá chuť i vůni, je přidat do těsta perníkové koření. 

Ingredience:

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g bílého cukru
  • 40 g tmavého cukru
  • 100 ml mléka
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g rozinek
  • 1 PL perníkového koření
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Kandované ovoce a rozinky posypejte dvěma polévkovými lžícemi mouky a promíchejte.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a sůl.
  3. V samostatné míse vyšlehejte žloutky s tmavým cukrem a olejem.
  4. Poté přidejte mléko a prosejte suché přísady.
  5. Jemně promíchejte, těsto by nemělo mít žádné hrudky.
  6. Z pěti bílků vyšlehejte sníh, do kterého přidejte citronovou šťávu.
  7. Během šlehání postupně přidávejte bílý cukr.
  8. Do těsta postupně a opatrně vmíchejte sníh.
  9. Poté pomalu přidejte ovoce.
  10. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, ve které se chystáte bílkový chlebíček péct.
  11. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 50 minut.
  12.  Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 10-15 minut.
Plátky bílkového chlebíčku na talíři.
zdroj: tasteofhome.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (33 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *