E-shop vánoční osvětlení

Pečenáče po židovsku

12. 9. 2025

Pokud vás už nebaví klasické recepty na kapra, máme pro vás recept na židovskou rybu, kterou můžete podávat ve všední den, ale také na slavnostech. 

Vyzkoušejte tento zajímavý a neobvyklý návod na přípravu ryby!

Ingredience 

  • 1,5 kg kapra 
  • 2–3 nakrájené cibule
  • 2 lžíce drceného židovského chleba, macesy
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 0,5 šálku vody

Vývar

  • rybí zbytky (hlava, kůže, páteř)
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Rybu očistěte, oškrábejte, odřízněte hlavu, odstraňte oči a žábry. Hlavu důkladně omyjte a uschovejte ji pro přípravu vývaru. 
  • Z ryby stáhněte kůži a odstraňte páteř. Důkladně ji omyjte a vložte do hrnce. Přidejte rybí hlavu, zalijte dvěma litry vody, vhoďte oloupanou a nakrájenou mrkev a cibuli, osolte a opepřete. 
  • Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni. 
  • Mezitím připravte pečenáče.
  • Rybí maso nakrájejte, přidejte k němu cibuli, macesy, vejce a vodu, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a vytvořte malé rybí pečenáče. 
  • Do vroucího rybího vývaru nalijte 3 lžíce velmi studené vody a vložte maso. Přikryjte a vařte 1 hodinu na mírném ohni. Odstraňte pokličku a vařte další půl hodiny. 
  • Vychlaďte, vyjměte rybí kousky a vložte je do zavařovací sklenice. 
  • Vývar přeceďte přes síto. Vyjměte mrkev a přidejte ji k rybě. 
  • Zalijte vývarem, nádobu uzavřete a dejte přes noc do lednice.
Kapří pečenáče po židovsku
zdroj: haps.pl

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (24 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *