Pečenáče po židovsku
12. 9. 2025
Pokud vás už nebaví klasické recepty na kapra, máme pro vás recept na židovskou rybu, kterou můžete podávat ve všední den, ale také na slavnostech.
Vyzkoušejte tento zajímavý a neobvyklý návod na přípravu ryby!
Ingredience
- 1,5 kg kapra
- 2–3 nakrájené cibule
- 2 lžíce drceného židovského chleba, macesy
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- 0,5 šálku vody
Vývar
- rybí zbytky (hlava, kůže, páteř)
- 2 mrkve
- 2 cibule
- sůl
- pepř
Postup
- Rybu očistěte, oškrábejte, odřízněte hlavu, odstraňte oči a žábry. Hlavu důkladně omyjte a uschovejte ji pro přípravu vývaru.
- Z ryby stáhněte kůži a odstraňte páteř. Důkladně ji omyjte a vložte do hrnce. Přidejte rybí hlavu, zalijte dvěma litry vody, vhoďte oloupanou a nakrájenou mrkev a cibuli, osolte a opepřete.
- Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni.
- Mezitím připravte pečenáče.
- Rybí maso nakrájejte, přidejte k němu cibuli, macesy, vejce a vodu, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a vytvořte malé rybí pečenáče.
- Do vroucího rybího vývaru nalijte 3 lžíce velmi studené vody a vložte maso. Přikryjte a vařte 1 hodinu na mírném ohni. Odstraňte pokličku a vařte další půl hodiny.
- Vychlaďte, vyjměte rybí kousky a vložte je do zavařovací sklenice.
- Vývar přeceďte přes síto. Vyjměte mrkev a přidejte ji k rybě.
- Zalijte vývarem, nádobu uzavřete a dejte přes noc do lednice.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě