Pistáciové stromečky
12. 9. 2025
Nic nevypovídá o zimě tak jako jedle ztěžklá sněhem, snad kromě těchto chlebových trojúhelníčků s brusinkami a pistáciemi.
Vyzkoušejte nový recept a ohromte svou rodinu a přátele!
Ingredience
- 2 šálky loupaných pistácií
- 1 šálek změklého másla
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 3/4 lžičky mandlového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek sušených brusinek nasekaných
Postup
- V hrnci s vroucí vodou vařte pistácie 1 minutu. Slijte je a propláchněte pod studenou vodou. Pomocí utěrky setřete slupky. V kuchyňském robotu rozmixujte ořechy nahrubo a rozložte je na pergamenový papír. Odložte stranou.
- V míse vyšlehejte máslo, moučkový cukr, vanilku a mandlový extrakt do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte mouku, dokud se nespojí. Vmíchejte brusinky. Rozdělte těsto na třetiny, z nichž každou rozválejte na 4 špalíky dlouhé 11 cm. Zabalte do fólie a nechte v chladničce vychladnout (asi 30 minut).
- Rukama opatrně vytvarujte každý zabalený špalík do trojúhelníku. Rozbalte ho a vtlačte do ořechů, rovnoměrně obalte všechny strany a rohy. Dejte do chladničky, dokud neztuhne, asi 15 minut.
- Připravit předem: Po dobu 30 minut nechte rozmrazit.
- Nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm. Uspořádejte je ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe na, pergamenem vyložené, plechy bez okrajů. Pečte na horní a spodní mřížce v troubě o teplotě 150 °C, v polovině pečení plechy vyměňte a otočte, dokud okraje nezezlátnou (18 až 20 minut). Nechte vychladnout na pánvích na mřížkách.
- Toto těsto se překvapivě snadno tvaruje, ale pokud se vám nedaří dosáhnout ostrých rohů pomocí rukou, zploštěte okraje boucháním špalíčků o pracovní plochu.

Když pistácie blanšírujete ve vroucí vodě, snadno z nich sundáte hnědou slupku. Mírně vlhké oříšky také zůstanou v troubě déle zelené, místo, aby se opekly a zhnědly ještě před úplným upečením sušenek.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup