Plněné košíčky krémem z perníku
12. 9. 2025
Plněné košíčky patří mezi tradiční české vánoční cukroví.
Někdo dá přednost klasickým ořechovým a jiný zase košíčkům ovocným.
Vyzkoušejte košíčky, které jsou plněny vynikajícím lahodným perníkovým krémem.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 210 g změklého másla
- 310 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Krém:
- 100 g másla
- 40 g cukru moučka
- 120 g strouhaného perníku
- 60 g vlašských ořechů
- 1 lžíce kakaa
Postup přípravy:
- Mouku s moučkovým cukrem prosijte.
- Přidejte ostatní sypké suroviny, které promíchejte.
- K sypké směsi přimíchejte zbylé ingredience a vytvořte hutné těsto, které vložte přes noc do lednice – těsto si odpočine.
- Další den těsto z lednice vytáhněte alespoň půl hodiny před plánovaným zpracováním.
- Plňte těsto do formiček na košíčky – velikost košíčků závisí na vás.
- Pečte při teplotě 170 stupňů do doby, než začnou okraje růžovět.
- Hotové košíčky opatrně z formičky vyklepněte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Nejdříve si umelte ořechy a pokud kupujete perník vcelku, nastrouhejte ho na jemno.
- Máslo s cukrem utřete a postupně přidejte zbylé ingredience.
- Pomocí cukrářského sáčku začněte krémem plnit košíčky.
- Podle libosti je nakonec můžete přelít čokoládou nebo jen lehce posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
- Uchovávejte v lednici.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě