Plněné vánoční trubičky z medového těsta
12. 9. 2025
Milujete med a myslíte si, že by neměl chybět na vašem vánočním stole?
Pak se inspirujte následujícím jednoduchým receptem!
Ingredience
Těsto
- 400 g pšeničné mouky
- 2 vejce
- 150 g medu
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 3–4 polévkové lžíce husté 36% smetany
Krém
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce cukru s vanilkou
- 100 g másla
- 1/2 šálku karamelizovaných slunečnicových semínek
- 100 g hořké čokolády
- citronová šťáva
Postup
Těsto
- Smíchejte mouku s krupicovým cukrem a jedlou sodou, nakrájejte máslo. Přidejte tekutý med, vejce, smetanu a vypracujte těsto.
- Poté těsto rozválejte a nakrájejte na 2 cm dlouhé proužky.
- Každý proužek těsta zabalte do trubičky, obalte třtinovým cukrem, položte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 15 minut při 180 stupních.
Krém
- Vejce spařte cukrem a vanilkovým cukrem do běla. Poté vyjměte z páry a šlehejte, dokud nevychladne.
- Máslo utřete do nadýchané pěny a postupně, po lžících, přidávejte vaječnou směs. Podle chuti dochuťte citronovou šťávou.
- Směs rozdělte na 2 části, jednu nechejte světlou, do druhé přidejte slunečnicová semínka a polovinu čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni.
- Směsi dávejte zvlášť do cukrářských rukávů a plňte jimi vychladlé trubičky.
- Nahoře ozdobte zbylou tekutou čokoládou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě