Polozapomenuté košíčky opilý Izidor
12. 9. 2025
Oblíbené cukroví všech dědečků a tatínků, proslulé košíčky s lahodnou náplní, které chutnají a voní po rumu.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru krystal
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem na potření
Krém
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g másla či hery
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte hladkou mouku, cukr, změklé máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru, šťávu a skořici.
- Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky.
- Předehřejte si troubu na 175°C a pečte dozlatova přibližně 10-15 minut.
- Po upečení nechte košíčky vychladnout.
- V mezidobě si připravte náplň z ořechů, cukru, vanilky a rumu.
- Stačí do sebe všechny ingredience dobře zamíchat.
- Vychladlé košíčky opilý Izidor potřete rybízovou marmeládou.
- Následně do nich pomocí lžičky nebo zdobítka naneste ořechovou náplň.
- Poté si připravte krém.
- Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem, na závěr přidejte též kakao.
- Pomocí zdobítka naneste krém a cukroví dejte alespoň na hodinu do ledničky.
- Na závěr vytvořte rozpuštěním čokolády v másle polevu a košíčky Izidor do ní namočte.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě