E-shop vánoční osvětlení

Polské anýzové perníčky

12. 9. 2025

Nyní se přesuneme z Itálie do Polska prostřednictvím voňavých perníčků. Recept na ty klasické české už jste asi vyzkoušeli, ale co takhle vyzkoušet něco nového a přesto klasického? Tenhle recept na cukroví s anýzem si určitě zařadíte mezi své oblíbené.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g cukru krystal
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička rovná lžička drceného anýzu

Poleva:

  • 240 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 3-4 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Barevné sypání

Postup:

  • V mixéru nebo ručně rozmixujte máslo s vaječným žloutkem a cukrem.
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a anýz a z obou směsí za přilévání mléka připravte těsto.
  • Těsto přikryjte a nechte alespoň hodinu odstát v lednici (čím déle, tím lépe, může to být až 24 hodin).
  • Až bude těsto uleželé, vyndejte jej z lednice, prohněťte a vyválejte na pomoučeném vále. Vykrajujte tvary a vložte je na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech s pečícím papírem.
  • Perníčky dejte do trouby předehřáté na 180 ℃ a pečte po dobu 7-10 minut.
  • Mezitím si připravte cukrovou polevu. Cukr, máslo, mléko a vanilkový extrakt smíchejte dohromady, aby vznikla hladká hmota.
  • Jakmile upečené perníčky vychladnou, potřete je máslovým krémem a posypte barevným sypáním.

Na anýzové perníčky můžete použít i klasickou bílkovou polevu.

Anýzové perníčky s cukrovou polevou, zdobené sypáním
Zdroj: thecrumbykitchen.com

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (15 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *