Pravé išelské cukroví
12. 9. 2025
Kdo by je nemiloval. Máslový krém, čokoláda, oříšek. Příprava receptu je jednoduchá a zvládne ji každý. Se zdobením si můžete pohrát podle své vlastní fantazie.
Ingredience
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Náplň:
- 100 g mletých ořechů
- 3 lžíce meruňkové marmelády
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 5 lžic smetany
- vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- Vyšlehejte máslo společně s cukrem a žloutky. Ve vedlejší misce smíchejte suché ingredience a přidejte je ke zbytku těsta. Poté vmíchejte rum a vytvořte těsto, které dejte odležet do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplň smícháním mletých ořechů a marmelády.
- Odleželé těsto vyndejte z ledničky, rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte z něj kolečka.
- Troubu předehřejte na 180 °C, kolečka dejte na plech s pečícím papírem a pečte po dobu 7–10 minut.
- Po upečení vyndejte kolečka z trouby a nechte je vychladnout. Poté si připravte polevu.
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a postupně přidávejte smetanu tak, aby byla poleva hustá, ale zároveň tekutá.
- Vychladlá kolečka k sobě slepujte náplní a polijte polevou. Navrch dejte oříšek a nechte zatuhnout v lednici. Skladujte v chladu.

Vyzkoušejte také další recepty na bezlepkové vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup