Preclíky z domácí pekárny
12. 9. 2025
Patříte-li k těm, kteří skutečně nemají rádi zdlouhavé zadělávání těsta a obecně, nekonečný čas strávený v kuchyni, přinášíme recept právě pro vás. Pekárna totiž v tomto případě odvede všechnu práci za vás! Pojďme se nyní pustit do receptu na domácí slané preclíky.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 25 g cukru krupice
- 125 g rozpuštěného másla
- špetka soli (asi 8 g)
- 1 vejce
- 1 ČL cukru krupice
- hrubozrnná sůl, kmín nebo mák na posypání
- 250 ml vody
Postup práce:
- Všechny suroviny vložte do pekárny, nejdřív cukr, potom droždí, vody pouze 150 ml.
- Zapněte pekárnu na program základní těsto.
- Těsto musí dvojnásobně zvětšit objem.
- Vykynuté těsto rozdělte zhruba na dvacet až pětadvacet dílů.
- Z každého dílku vyválejte váleček a vytvořte tvar preclíku.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Naskládejte na něj připravené preclíky.
- Nechte ještě 15 minut nakynout.
- Poté smíchejte zbylou vodu s cukrem.
- Potřete směsí všechny preclíky.
- Posypejte dle chutí zrníčky, hrubozrnnou solí, mákem nebo případně kmínem.
- Pečte dozlatova 15 – 20 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě